Почасни гост церемоније обележавања Дана примирја- генерал Бернард Барера заслужан за постављање спомен плоче на Добром пољу

Полагањем венаца и одавањем почасти на Француском војном гробљу у Београду данас је обележен Дан примирја и сто година од завршетка Првог светског рата. Почасни гост  данашње церемоније обележавања Дана примирја био је генерал-потпуковник Бернард Барера који је заслужан за постављање спомен плоче српским и француским војницима на Добром пољу.

обележавање Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

Битком на Добром пољу, која је започела бомбардовањем непријатељских положаја 14. септембра, савезници су са Српском војском отпочели пробој. 

Српска војска и савезници су успели да пробију бугарску одбрану и наставили да ослобађају територију Македоније. Бугарска је 29. септембра у 23.00 часа потписала конвенцију примирја и на тај начин је она избачена из рата.

генерал-потпуковник Бернард Баррера (Фото: Лола Ђорђевић)

Ове године, с обзиром да се широм света обележава Стогодишњица од краја Првог светског рата, церемонија на Француском војном гробљу је била посебно свечана.

Церемонију је својим присуством увеличала војна делегација од 19 чланова, а  која  представљаја пукове произашле из јединица које су учествовале у биткама на Солунском фронту.

обележавање Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

На данашњој  церемонији били су присутни представници данашњег 4. оклопни пук из Гапа, 3. пука морнаричке пешадије из Вана, 1. страног пука из Обања (Легије странаца), 1. пука афричких ловаца из Канжиера, 1. пука спахија из Валенса, 1. пука морнаричке пешадије из Ангулема и 93. пука алпске артиљерије из Варса (4èме Рéгимент де Цхассеурс де Гап, 3Е Рéгимент д’Инфантерие де Марине де Ваннес, ле 1ЕР Рéгимент Етрангер д’Аубагне , ле 1ЕР Рéгимент де Цхассеурс д’Африqуе де Цањуерс, ле 1ЕР Рéгимент де Спахис де Валенце, ле 1ЕР Рéгимент д’Инфантерие де Марине д’Ангоулèме и 93Е Рéгимент д’Артиллерие де Монтагне де Варцес) који су директни наследници славних јединица које су се  заједно са српском војском бориле.

обележавање Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони је говорећи на церемонији  рекао да данашње обележавање Дана потписивања примирја не би било у Паризу не би било потпуно да на њему Србије није представљена на највишем нивоу с обзиром на њену велику улогу у том до тада највећем ратном сукобу у историји.

Мондолони, који с министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем положио венце на Француском војном гробљу у Београду, коме су присуствовали и амбасадори бројних земаља и представник Града Београда Андреја Младеновић, подсетио је да је примирје постало могуће захваљујући победи савезника на Солунском фронту, где је Србија одиграла одлучујућу улогу, преноси Танјуг.

обележавање Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

„Наше две земље су желеле да достојно обележе ову годишњицу. Државни секретар при министру Војске Женевјев Дарјесек боравила је у Београду прошле недеље, а председник Србије Александар Вучић је данас у Паризу на церемонији обележавања примирја. Ова церемонија не би била потпуна да на њој није представљена Србија на највишем нивоу“, рекао је амбасадор.

обележавање Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

Мондолони је навео да се данас одаје почаст свим ратницима на Солунском фронту, руским, српским, грчким, италијанским, британским, канадским…

„Окупили смо се да обележимо победу, али и да славимо мир и одамо почаст свим жртвама сукоба, било да су савезничке или непријатељске и да истакнемо помирење између европских нација“, рекао је Мондолони.

Поред традиционалног полагања венаца, хор Француске школе у Београду је отпевао песму « Креће се лађа француска », а церемонију је увеличала  смотра француских војника, као и почасни поздрав застави 4. пука Афричких ловаца.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »