Макрон спустио руку на Трампово колено, реакција председника САД изненадила многе

Председник САД Доналд Трамп и француски председник Емануел Макрон имали су јуче у Паризу «веома конструктиван» састанак, преноси Ројтерс изјаву неименованог званичника Јелисејске палате преноси Танјуг.

Наводи се да су се двојица лидера састали неколико сати пошто је Трамп на Твитеру оштро напао предлог који је Макрон изнео протекле недеље о томе да је Европи потребна посебна европска војска за јачање одбрамбених капацитета и смањење зависности од САД.

УВРЕДЉИВ КОМЕНТАР

Званичник је казао да је било «неслагања» и да се Трамп, који је твитовао да је Макронов коментар био «веома увредљив», на састанку обратио председнику Француске речима «мислим да смо много ближи него што изгледа».

Макрон и Трамп су се сагласили да је неопходно уложити више средстава у европску одбрану и тиме изгладили односе, али «топлина» у њиховом односу и даље недостаје, оцењује Ројтерс, док АП преноси објаву Беле куће да је «због лошег времена» отказана Трампова посета америчком војном гробљу из Првог светског рата.

МАКРОНОВА РУКА НА ТРАМПОВОМ КОЛЕНУ

Француски председник је свог америчког колегу дочекао чврстим руковањем, међутим, како наводи агенција, изгледало је као да недостаје топлина између двојице лидера каква је постојала при ранијим сусретима.

Макрон је током састанка спустио своју руку на Трампово колено и обраћао му се речима «пријатељу мој», а амерички председник је задржавао дистанцу, наводи британска агенција.

ЖЕЛИМО ДА ПОМОГНЕМО ЕВРОПИ

Желимо снажну Европу, веома нам је то важно и на који год начин можемо то најбоље и најефикасније да учинимо, биће то нешто што обоје желимо. Желимо да помогнемо Европи, али на фер начин. До сада је дељење терета великим делом било на САД — рекао је Трамп.

Макрон је изразио исто мишљење наводећи да жели да Европа понесе већи део трошкова одбране у НАТО алијанси, што је став који је понављао више пута откако је дошао на функцију, поред његових амбиција да Европа добије своју војску.

Зато верујем да су моји предлози за одбрану Европе потпуно конзистентни са тим — казао је Макрон на енглеском језику.

КАШОГИ

Двојица председника сложила су се данас и да саудијске власти морају да у потпуности расветле прошломесечно убиство саудијског новинара Џамала Кашогија у Турској, преноси Ројтерс изјаву неименованог званичника Јелисејске палате.

Двојица лидера су се такође сложила да се не сме допустити да афера око Кашогија изазове даљу дестабилизацију на Блиском истоку и да би ово могло да створи прилику за проналажење политичког решења рата у Јемену, преноси Танјуг.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »