Застава са усташким грбом у аутобусу сплитског аеродрома

У аутобусу сплитског аеродрома, који је у власништву државе, постављен је велики усташки грб, пише сплитска Слободна Далмација.

Усташки грб на тапацираној подлози аутобуса фотографисао је један хрватски грађанин, који је тим поводом упутио писмо сплитском дневном листу «Слободна Далмација».

Лист наводи да је фотографија, коју је снимио читалац, са питањима прослеђена сувласницима аеродрома, Аеродрому и Влади Хрватске.

Историчар Твртко Јаковина рекао је за тај лист да они који постављају усташке симболе желе да поруче да су симпатизери једне пропале државе.

«Усташки симболи, узвици и знакови свуда су око нас већ деценијама. Казни никада није било, а како одмиче време постаје јасно да су судови сарадници такве праксе, а локалне и државне институције, Хрватска телевизија и наука често промотери», навео је он.

Према његовим речима, нема земље у Европи где су такве праксе некажњиве, односно промовисане и толерисане.

«Усташизација друштва није само борба против `партизана`, већ је и пропуштање фашизације друштва, а то је прави страх који стоји иза свега, оно што би државни механизми морали да препознају», рекао је Јаковина.

Он указује да је у друштвима без јасне идеје куда и како даље и шта очекивати у будућности нормално сусретати се са фашистичким симболима свуда.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »