Више од 50 Грка непожељно у Албанији после сахране Кацифаса

Албанија је за непожељне прогласила 52 грчка држављанина који су присуствовали сахрани Константиноса Кацифаса, држављанина Албаније и Грчке, кога је прошле недеље убила албанска полиција на југу земље.

Помоћник албанског министра полиције Саимир Љешај оценио је као «неприхватљиву, увредљиву и опасну» активност наведене групе током сахране.

Он је рекао да је њихово понашање било провокативно и опасно, наводећи да је та група блокирала кључну саобраћајницу и претила новинарима, преноси Радио телевизија Србије, позивајући се на грчке и албанске медије.

Сахрани, која је у четвртак одржана у селу Буларат, присуствовало је неколико стотина Грка који су махали заставама своје земље носећи транспаренте с натписом «Северни Епир и Македонија су Грчка» и «Константинос је херој».

Поред великог броја Грка, на сахрани је био и велики број полицајаца, који су обезбеђивали догадај, данима описиван као озбиљан тест за односе две државе.

Сандук с телом убијеног је, такође, био прекривен грчком заставом.

Случај Константиноса Кацифаса драматично је погоршао ионако не претерано добре односе Грчке и Албаније и покренуло питање односа Тиране према мањинским заједницама, преноси Танјуг.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »