Везе са Кином вреде више од 7 милијарди $

Захваљујући позицији на кинеском коридору «Појас и пут» Србија уговорила важне послове. Зајмови за инфраструктуру 3,5 милијарди долара. Нови пројекти 1,7 милијарди долара, а инвестиције близу две милијарде.

Позиција на «новом путу свиле» Србији је досад донела пројекте вредне око пет милијарди долара.

Толико послова је договорено са кинеским финансијерима и партнерима. Кина се у Србији, током последњих неколико година, не појављује само као кредитор, већ и као значајан инвеститор. Намера «источног змаја» да уђе на Стари континент, Србији ће донети, пре свега, нову инфраструктуру.

Недавни текст «Волстрит џурнала» отворио је полемику да ли је Србија, у коју Кина све више улаже, баш зато и кључна тачка за њен продор на европско тржиште. Наши економисти истичу да је добро што смо се нашли у кинеском фокусу.

Кина је сада постала битан инвеститор у Србији — сматра Иван Николић, директор за научноистраживачки развој у Економском институту.

Пре неколико година били су маргинални, а сада се пробијају ка врху. Али није важан само ниво инвестиција, већ је од тога још боље што се мења модел сарадње. Није то више само аранжман «кључ у руке», који подразумева да они кредитирају пројекат, а њихов извођач уради посао.

Сада се та сарадња проширила и на сегмент реалног сектора. Они улазе у власништво наших компанија. То је велики помак. Узели су Железару у Смедереву, РТБ «Бор», преговара се око «Икарбуса».

То што смо се ми нашли на «путу свиле» је наша колетарална корист. Користимо њихову амбицију да уђу у Европску унију. Ми смо на том путу и ни криви ни дужни смо се нашли у ситуацији да то искористимо.

Вредност инфраструктурних пројеката са Кином износи више од 3,5 милијарди долара, уз новоуговорене пројекте вредне 1,7 милијарди долара — кажу у Министарству саобраћаја.

На «новом путу свиле» пресудна је добра инфраструктура. Зато је кинеска Ексим банка чест кредитор на тим пословима. Да бисмо модернизовали ТЕ «Костолац», задужили смо се око 1,3 милијарде долара.

За три деонице ауто-путева позајмили смо укупно 567 милиона долара. Кинези кредитирају и део обилазнице око Београда са 207 милиона евра, позајмили су 255 милиона за Пупинов мост. Код новоуговорених послова. Реч је о модернизацији пруге Нови Сад — Суботица, за коју ћемо зајмити 1,16 милијарди долара. За деоницу Коридора 11, Прељина — Пожега, задужили бисмо се 523,5 милиона. Цена одобрених кредита се креће од 1,3 до три одсто.

Услове кредита не чини само цена. Она је нижа од комерцијалних зајмова — каже Николић. — Оно што је важније у тим аранжманима јесте испреговарати што боље пратеће услове. Битно је колико у пословима учествују наше фирме, колико се користи наш материјал. И тај сегмент је подједнако важан као и цена самог зајма. То ћемо видети управо на пројекту изградње пруге до Будимпеште.

ДОВОДЕ ВЕЛИКЕ ИГРАЧЕ

Током последње посете председника Александра Вучића Кини, потписан је споразум са кинеским партнерима о формирању заједничке компаније која ће градити индустријски парк у Борчи — каже Ненад Поповић, министар без портфеља задужен за иновације.

Парк ће се простирати на 320 хектара. Више од 50 кинеских технолошких компанија већ је заинтересовано да послује у Борчи. Желимо да привучемо и компаније из Европе и света. Очекује се запошљавање 10.000 радника свих профила.

АМБИЦИОЗАН ПРОЈЕКАТ

У земље на коридору «Појас и пут», Кина је од 2013. године уложила 50 милијарди долара, а председник Кине Си Ђинпинг прошле године је најавио нова улагања од 124 милијарде долара. Према неким проценама, укупна цена овог амбициозног пројекта је чак 900 милијарди долара — за изградњу и повезивање 13.000 километара путева, железница, аеродрома, лука, индустријских паркова и енергетских објеката.

Када је реч о директним иневстицијама, Кина је досад уложила око милијарду и по долара. За имовину смедеревске железаре «Хестил» је дао 46 милиона евра. «Меита» је у Баричу инвестирала 40 милиона евра, а «Зиђин» се обавезао да ће укупна инвестиција у РТБ «Бор» износити 1,46 милијарди долара.

У септембру потписан је и споразум за долазак «Шандонг Линглонга», произвођача гума, у Зрењанин. Вредност тог подухвата је 994 милиона.

С. Б. — Ј. М.

http://www.novosti.rs/

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »