Весић: Објављивањем карикатуре лист покушава да дигнe тираж

Лист „Данас“ објављивањем карикатуре у којој је упоредио председника Србије Александра Вучића с нацистичким вођом Адолфом Хитлером и Јозефом Гебелсом покушава да подигне тираж вређањем председника Србије, што је недопустиво, изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.

„То је стални покушај да се направе тензије у друштву и да се покаже како је ово друштво недемократско, а притом раде шта год хоће и никаквих последица немају за то. Е, то је ова карикатура“, рекао је Весић.

Према његовим речима упоредити било ког политичара или човека с Хитлером и Гебелсом невероватно је, и запитао се шта би се десило у Немачкој да изађе таква страна.

„Па те новине би биле забрањене истог часа. А шта би се десило да то урадите у некој другој земљи Западне Европе. То је невероватна ситуација у којој један нискотиражни лист покушава да подигне свој тираж провокацијама“, рекао је Весић и додао да је то доказ какве медијске слободе владају у Србији.

Ипак, како каже, њега је више изненадило саопштење медијских удружења, наводећи као пример саопштење УНС-а у којем се наводи да су сатира и карикатура „недодирљиви“, да у њој може да се напише „шта год хоћете“, као и да „они који нападају, не разумеју суштину карикатуре“.

„Шта то значи? Да сутра можете да насликате слике силовања или неког убицу и да похвалите нешто што се десило и да је то онда у реду. То је последица таквог мишљења“, рекао је Весић.

Како је рекао, многима су у Србији пуна уста како нема медијских слобода, а такве карикатуре се објављују не само данас већ се понављају и за то нема никаквих последица.

„Као што можете да нападате и његову породицу и друге људе без престанка у већини медија у Србији и то је напросто тако и ово је доказ да у Србији влада слобода медија, а ја мислим да ово што је урадио “Данас“ нема никаве везе са политичком критиком. Ово је покушај да се на врло приземан начин увреди председник Србије али и да се подигне тираж на начин који није примерен медијима“, закључио је Весић.

Заменик градоначелника је рекао и да када се посматрају „неки такозвани независни новинари“ види се потпуно неразумевање суштине медија и као пример навео новинара који је радио емисије на приватној радио станици, а који прича да је одлука приватног власника те станице да му укине емисију политичке природе.

„Они не разумеју да медији могу да буду приватни, могу да буду јавни сервис, али да приватни медији имају право на свој политички став. Имамо право на своју уређивачку политику. Сад ће као да испадне да је држава крива што је човек на приватној радио станици од приватног власника који га је иначе и звао, добио одговор да више не жели да његове емисије буду на станици“, закључио је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »