«Век победника» – 8.000 војника на десет локација

Србија стогодишњицу победе у Првом светском рату обележава великом војном вежбом «Век победника». Реч је о једној од највећих војних вежби у региону у којој учествује 8.000 припадника Војске Србије са око 645 борбених система. На десет локација истовемено се изводе планске, вежбовне и борбене активности на којима учествује 100 тенкова, 100 оклопних борбених возила, 100 артиљеријских и ракетних система, како земаљских тако и ПВО.

Речна флотила се представља са 14 речних бродова, 40 чамаца и реморкера, са осам амфибија. Полећу 24 ваздухоплова — «мигови», «орлови», «галебови», хеликоптери.

Војна вежба почела је надлетањем шест «мигова-29» над полигоном на Пасуљанским ливадама. Носилац вежбе је била Трећа бригада копнене војске, а садејствовала је Мешовита артиљерисјка бригада и 98. и 204. ваздухопловна бригада из састава Ратног ваздухопловства.

Основне податке о вежби дао је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић. Он је истакао да је команда Копнене војске добила задатак да у садејству са РВиПВО припреми, организује и изведе здружену, једнострану, вишестепену тактичку вежбу са бојевим гађањем оперативно тактичког нивоа по теми «Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије».

Основне податке о вежби дао је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић. Он је истакао да је команда Копнене војске добила задатак да у садејству са РВиПВО припреми, организује и изведе здружену, једнострану, вишестепену тактичку вежбу са бојевим гађањем оперативно тактичког нивоа по теми «Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије».

ВИДЕО: «Век победника» — Војска Србије се припрема за највећу војну вежбу

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба генерал-потпуковника Милана Мојсиловића присиствовао је вежби на полигону Пасуљанске ливаде.

Вежби су присуствовали премијерка Ана Брнабић, чланови Владе и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Након завршетка вежбе на Пасуљанским ливадама председник Србије и министри присуствовали су вежби на Пештери.

Вежбу «Борбена група на маршу са преласком у напад» извела је Друга бригада Копнене војске, у садејству са Четвртом бригадом Копнене војске и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.

Борбена група је добила задатак да се прикупи у Новом Пазару и изврши марш правцем Нови Пазар — Дуга пољана — Буђево, а у току марша извиђачка авијација извршила је извиђање правца снага из ваздушног простора, са привремено поседнутих ватрених положаја.

На Пештери су ангажовани тенкови М84, борбена возила пешадије М80, самоходне хаубице 122 мм «гвоздика», борбено оклопно возило ПОЛО М83 и БРДМ-2, вишецевни лансер ракета «огањ», радар «жирафа», а од средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије, систем «ПАСАРС» и хаубица 155мм Б52 «нора».

Из састава Ратног ваздухопловства на вежби учествују «миг-29, «орао Ј-22», хеликоптери «гама», МИ-8, систем «КУБ» и радар АН ТПС-70.

Након вежбе на Пештери, Вучић је рекао да је пресрећан оним што је прказано и честитао је свима који су у вежби учествовали.

Истакао је да је потребно време да би се видео труд који је уложен и да су а то биле неопходне стабилне финансије. Највише ће бити улагано у првој половини 2019, најавио је Вучић.

Рекао је да није оружје ту да би било употребљено, већ да би Србија показала потенцијалним непријатељима какав би био одговор у случају напада. То се, истакао је, ради да бисмо сачували слободу, независност и имали мир.

На вежби «Век победника» приказује се и понос српске одбрамбене индустрије – «лазари» који су ушли у употребу у Војсци Србије, «норе», «мали милош».

Грађани се упознају и са радом «Кобри», на вежби заштите високог државника.

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »