Русија подржава интерес Београда за «Турски ток»

Потпредседник руске владе Јуриј Борисов посетио је данас Београд. Посета се одиграва уочи посете руског председника Владимира Путина Србији која је планирана за средину јануара. Борисов се састао са потпредседником српске владе и шефом дипломатије Ивицом Дачићем а након тога и са председником Србије Александром Вучићем.

«Србија је стратешки партнер Русије»- изјавио је Борисов на прес конференцији након састанка са Дачићем.

Јуриј Борисов Фото: Лола Ђорђевић

«Наши односи се развијају у духу узајамног поверења и сарадње. Србија је била и остала стратешки партнер Русије на Балкану и у Европи»- рекао је Борисов.

То доказују економски показатељи: трговинска размена између земаља ове године порастла је за 10% у односу на претходну. Прошле године укупан износ износио је 2,6 милијарди долара, а у првих девет месеци 2018. године 2,3 милијарде. У области пољопривреде обим трговине повећао се за 17 пута у односу на 2015. годину. Подсетимо да се Србија није придружила анти-руским санкцијама.

Борисов и Дачић издвојили су енергију као једну од кључних тачака економске сарадње.

«Делимо интерес српске стране за развој «Турског тока» и свакако ћемо помоћи у реализацији једне од могућих опција — другог крака Турског тока од границе Бугарске преко Србије и Мађарске до Аустрије. То ће дати озбиљну додатну динамику нашој трговини»- додао је он.

Према речима Дачића овај гасовод има политички и економски аспект. Он је поменуо различит приступ Европске уније Северном и Јужном току.

«Немачка се може грејати руским гасом а ми не»- рекао је Дачић.

Ивица Дачић и Јуриј Борисов Фото: Лола Ђорђевић

Борисов је подсетио на сарадњу компаније «Росатом» са Србијом.

Он је додао да се «мирни атом» може користити у српској медицини. А споразум о стварању нуклеарног центра у Србији могао би бити потписан приликом посете руског председника Београду.

Оба политичара говорила су о спољнополитичким односима Србије и Русије наводећи као непобитну чињеницу да су они топли и пријатељски. Ивица Дачић је завршио прес конференцију захваливши Русији за чврсту позицију у вези очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »