«Могу они да припремају, а ми већ имамо» — Дачић о «војсци Косова»

Постоји притисак да Србија усклади своју спољну, одбрамбедну и безбедносну политику са политиком Европске уније. Наша спољна политика ће бити у функцији наших националних интереса, рекао је данас на конференцији за медије министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

А то значи да ми, поштујући жељу Србије да буде чланица ЕУ, пре свега уважавати наш национални, наш државни интерес. У овом случају то је питање суверенитета и територијалног интегритета, потреба за правилним решењем проблема Косова и Метохије. И Србија ни један корак неће учинити који ће ослабити ту нашу позицију у односу на наше пријатеље.

Упитан о изјавама из Приштине о наставку дијалога са Београдом, каже да тзв. «косовске власти» прете Европској унији, а не Србији.

Данас су Харадинај и Хоџи рекли да уколико не добију визну либерализацију у децембру да Приштина треба да напусте дијалог који води ЕУ. То је све јасно, видите о чему се ради. Они прете Евроспкој унији – не Србији јер не могу они да прете Србији. Ми сигурно нисмо од тих који ће сметати дјалогу, нисмо ти који ће правити штете.

Ивица Дачић и Јуриј Борисов Фото: Лола Ђорђевић

Али са друге стране ми не можемо да стално будемо жртве неиспуњавања са стране Приштине као предмет одређених инцидената који се дешавају по правилу уочи наставка дијалога.

Према његовим речима, косовски Албанци на свим фронтовима доживљавају политичке губитке, па им треба нешто за унутрашњу употребу. Али унутрашња употреба нажалост се одражава на целокупној стабилности у региону.

Они су једнострано донели одлуку да сруше територијални интегритет, да направе неку своју државу. Ми је не признајемо. То што је признају друге државе.. А што Европска унија не признаје Каталонију где су такође једнострано донели одлуку? Очигледно је да ми не можемо да прихватимо било које притиске и условљавање.

Ивица Дачић и Јуриј Борисов Фото: Лола Ђорђевић

Шта они прете Србији? Шта сад прича Харадинај да они имају неке пукове, да ће припремити војске? Могу они да припремају, а ми већ имамо припремљене. Хоћемо да се боримо? Али ово је 21. век! А где они живе? — упитао се Дачић.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »