Иживљавање Албанаца на Космету: Одбили да дају монаху боравишну дозволу, прете му депортацијом

Након покушаја обнове боравишне дозволе, један од монаха Епархије рашко-призренске суочио се са претњом да за неколико дана може да буде депортован са Косова и Метохије, саопштила је Епархија рашко-призренска, преноси Танјуг.

СПЦ (Фото: Лола Ђорђевић)

Проблем око докумената који има већина Срба на КиМ показао се као један од озбиљнијих проблема са којим се Срби на том простору суочавају, наведено је у саопштењу објављеном на сајту Епархије.

Даље се наводи да је М. Ш, више година монах у једном од манастира Епархије рашко-призренске, покушао прекључе да обнови боравишну дозволу на КиМ.

Дошао је на позив косовског МУП-а на фотографисање у полицију у Приштини пошто му је речено да му је одобрена боравишна дозвола (трећа по реду).

Према ранијем договору, требало је да му издају привремену косовску личну карту са трајањем од пет година (редовне важе 10 година).

Међутим, када је дошао, после пар сати чекања, појавила су се два полицајца, одвели га иза зграде полиције до аутомобила и тамо му саопштили да му је захтев одбијен и то пре пре месец дана и да му је истекао рок за жалбу, па би по закону требало одмах да га депортују.

Када је М. Ш. покушао да објасни да није добио никакво обавештење о одбијању, већ да му је чак обећано да ће добити личну карту, питао је за разлог одбијања и полицајци су му саопштили да је то зато што има документе координационе управе (тј. документе које Република Србија издаје за Србе који живе на КиМ), и да је у међувремену косовско министарство унутрашњих послова прописало да се с таквим документима не може аплицирати за продужење боравка.

Посебно је забрињавајуће, наводи се у саопштењу Епархије, да је М. Ш. речено у полицији да обавести и друга свештена лица која имају документа координационе управе за КиМ да ће бити депортовани са Косова уколико не поседују редовна документа Републике Србије, која опет МУП Србије не издаје грађанима на КиМ, осим ако имају пребивалиште ван покрајине.

Како се наводи у саопштењу, треба имати у виду да већина косовских Срба поседује само ове документе и пасоше координационе управе (који нису у безвизном режиму као редовни документи Републике Србије).

Грађани се редовно суочавају са проблемом добијања виза јер им у амбасадама у Приштини траже косовске пасоше, а када се појаве у београдским амбасадама, кажу им да нису овлашћени да издају визе за грађане Србије са Косова, преноси Танјуг.

Епархија оцењује да је овакав однос косовских институција према Србима који живе на КиМ крајње дискриминаторан и непосредно подстиче на исељавање српског становништва.

С друге стране, надлежне институције Републике Србије требало би што пре да пронађу решење како да помогну својим грађанима који се суочавају са све озбиљнијим тешкоћама како да преживе у постојећим условима, каже се у саопштењу.

Епархија рашко-призренска сматра да ово питање хитно треба да се укључи и у дневни ред предстојеће седнице Савета безбедности УН у Њујорку и да се овај проблем укључи у извештај специјалног представника генералног секретара УН за КиМ, наведено је у саопштењу Епархије.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ: ПРИТИСАК НА НАШУ ЦРКВУ И СВЕШТЕНСТВО

Рестриктивно понашање привремених институција самоуправе у Приштини према српској монашкој заједници јесте атак на слободу вероисповести и притисак на нашу цркву и свештенство на Косову и Метохији, саопштила је вечерас Канцеларија за Косово и Метохију.

Манастири нису само културно-историјски споменици, већ жива места вере, која без монаха губе своју праву сврху, и нико нема право да поставља неразумне административне препреке са циљем да се отежа и онемогући верски живот православних богомоља, истиче се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију наводи да Приштина односом према српским монасима сама даје аргументе против чланства самопроглашеног Косова у Унеску, јер о културним и верским споменицима се не стара тако што се малтретирању излажу они који светиње најпосредније штите и одржавају живим.

«Наша црква и свештенство ће, као и до сада, имати сву подршку државе Србије и српских политичких структура у покрајини у настојањима да одбрани наше национално благо на Косову и Метохији», каже се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију истиче да ће наставити да у контакту са свим центрима утицаја на Косову и Метохији указује на тежак положај наше цркве и свештенства у покрајини и антицивилизацијско понашање Приштине.

Православље (фото Лола Ђорђевић)

СРПСКА ЛИСТА: НЕПРИМЕРЕНИ ПРИТИСЦИ НА НАШЕ МОНАШТВО

Непримерени притисци на монаштво наше цркве на Косову и Метохији, сакривени кроз бирократске процедуре, представљају грубо кршење верских права и напад на слободу вероисповести које долази од стране косовских институција, саопштила је вечерас Српска листа.

Како се наводи, Српска листа ће, као и до сада, захтевати у свим разговорима најхитнију реакцију међународних мисија на Косову и Метохији због оваквог институционалног насиља над монаштвом, које погађа читав српски народ, не само на Косову и Метохији.

«Истовремено у сарадњи са нашим државним органима настојаћемо да се о овом проблему говори и у Бриселу, али и на сваком другом месту како би се зауставило ово безумље Приштине», наведено је у саопштењу.

Не морамо нагласити да је овакво деловање противно свим договорима о слободи кретања али и противно фундаменталним људским правима која гарантују чак и правни акти које су донеле косовске институције, закључује се у саопштењу Српске листе, преноси Танјуг.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »