Дачић: Односи Србије и Русије су односи пријатељства на највишем нивоу, каква је и међусобна подршка и разумевање две државе и два народа

Састанак копредседника Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Републике Србије и Руске Федерације, првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића и потпредседника Владе Руске Федерације Јурија Борисова одржан је у Београду.

Министар Дачић и потпредседник Владе Руске Федерације разговарали су о припремама за посету председника Русије Владимира Путина Србији у јануару следеће године, као и о наредном заседању Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу.

Двојица копредседавајућих Међувладином комитету су разговарала и о сарадњи у областима транспорта, инфраструктуре, железнице, као и сарадњи о даљој либерализацији трговине, односно о закључивању новог јединственог споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом.

Шеф српске дипломатије је политичке односе Русије и Србије оценио највишом оценом и то не само кад је реч о нивоу на ком се обављају разговори, већ је нагласио да су то односи пријатељства на највишем нивоу, каква је и међусобна подршка и разумевање две државе и два народа. Он је рекао да су економски односи у успону и навео да је робна размена у овој години, у првих девет месеци већ готово достигла робну размену из прошле године.

„Током прошле године робна размена је била око 2,6 милијарди долара, а у првих девет месеци ове године је то већ око 2,3 милијарде долара. Очекује се да то премаши прошлогодишњи резултат.“
Додао је да робна размена може да буде још већа и да се тежи да она достигне четири милијарде долара годишње.

Министар Дачић истакао је да је на састанку било речи и о сарадњи у области енергетике. што је, како је нагласио, за Србију пре свега питање енергетске безбедности, односно како ћемо долазити до гаса у наредном периоду.

„То је за нас и политичко питање, јер од тога зависи и квалитет живота грађана, али и функционисање привреде и зато смо веома заинтересовани како ће се на крају распетљати Гордијев чвор у вези с некадашњим Јужним током, садашњим Турским, те да ли Европа даје дозволе или не, имајући у виду да ту важе двоструки аршини – када је реч о Северном току све може, а када је реч о јужном – не може“, истакао је Дачић.

„Наши односи су традиционално добри и имамо заиста посебну сарадњу са Србијом“, закључио је потпредседник Владе Руске Федерације.

Извор: МСП

The post Дачић: Односи Србије и Русије су односи пријатељства на највишем нивоу, каква је и међусобна подршка и разумевање две државе и два народа appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »