Дачић: „Да се никад више не понови“

Обраћање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића након свечаног Еухаристијског славља за мир, помирење и правду међу народима у цркви Успења Блажене Дјевице Марије

„Велика ми је част да на позив београдског надбискупа Монсињора Станислава Хочевара, у присуству кардинала Криштофа Шенборна, амбасадора Аустрије и Мађарске, заједнички обележимо стогодишњицу завршетка Првог светског рата на овом светом месту.

Поносан сам што смо данас, гестом пружања руке, одали почаст свим жртвама у Великом рату и подсетили се да нам је једини заједнички пут – пут разумевања и опраштања.

Дубоко сам уверен да ћемо и убудуће заједничким напорима настојати да очувамо мир и стабилност, као што смо успели да тадашње несугласице током времена које је иза нас успешно превазиђемо.

Историјски сусрет поглавара наше две цркве у Хавани, 2016, доказ је да католички и православни свет никада нису били тако блиски. Света Столица и до сада је у погледу забринутости за судбину хришћанског духовног и културног наслеђа на Косову и Метохији испољавала примерену одговорност и подршку Српској православној цркви.

Први светски рат био је катаклизма европских, а потом и светских размера. Због масовне погибије људи и разарања невиђених до тог времена, неизмерно је важно континуирано и изнова неговати културу сећања на Велики рат. Он у колективном памћењу Срба представља доба страдања, победе, ослобођења и уједињења свих јужних Словена. Та слобода је, међутим, плаћена огромним људским жртвама. Мало је породица у данашњој Србији које некога нису изгубиле у Првом светском рату.

Данас, из ове перспективе, сви смо поражени. То је био рат свих наших народа, чији смо представници. Први светски рат није оставио неизбрисиве трагове само на појединцима, већ су сви слојеви становништва, све нације од тада делиле време на пре и после њега. Двадесетих и тридесетих година XX века, широм Европе и света ницала су знамења која су преживеле подсећала на славу и страдања из Великог рата. Други светски рат га је, својим ужасима, превазишао и привремено потиснуо из сећања. Србија је, процењује се, током Првог светског рата изгубила готово трећину укупног становништва. Потписивање примирја 11. новембра 1918. године свет је дочекао сиромашнији за више од 15 милиона мртвих војника и цивила. Овом свечаном литургијом данас одајемо им почаст и славимо мир и помирење међу народима за које су они дали своје животе.

У духу завршетка сукоба које данас славимо, цитираћу поглавара Римокатоличке цркве папу Франциска: „Сваки пут када оставимо иза себе наше предрасуде и смогнемо храбрости да изградимо нове братске односе признајемо васкрснуће Христа“.

И да се више никада не понови.“

Извор: МСП

The post Дачић: „Да се никад више не понови“ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »