Албанци најављују нове циљеве: Илирида, Малесија, Ћамерија…

У организацији Удружења „Ћамерија“ у Приштини је одржан марш за уједињење Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе са Косовом.

РТС наводи да марш, иако означен као историјско окупљање, није наишао на одзив косовских Албанаца.

Маршу је присуствовало неколико стотина Албанаца из општина са југа Србије. Они су на маршу изразили жељу за уједињењем и носили транспарентне на којима је писало: „Долино, Албанија је са тобом“, „Долино, Косово је са тобом“ и „Долино, Санџак је са тобом“.

„Ви сте ћелија са свих националних територија Албанаца. Ово је историјски моменат где долину Прешева снажно подржавају сви Албанци. Подршка за поновно уједињене са Косовом, са земљом на којој нам је место од давнина“, рекао је председник Демократске партије Албанаца из Прешева Рагми Мустафа.

Наводи се да су и остали говорници на скупу имали сличне поруке попут оних с транспарената, а на којима се помињу и Илирида, област на западу Македоније у којој живе Албанци, Малесија, област чији се део налази у Црној Гори, и Ћамерија, област чији се највећи део налази на северозападу Грчке.

Изузев логистичке подршке полиције и присуства неколико домаћих телевизијских екипа, нико од политичких представника Албанаца са Косова није показао веће интересовање за данашње окупљање Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе, наводи РТС.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »