У инат Британцима: Двоструки агент добио трг у Москви (ВИДЕО)

Московске власти су ове недеље трг на југозападу града назвале по Киму Филбију, чувеном британском двоструком агенту који је 1963. пребегао у Совјетски Савез.

Легенда советской разведки: Ким Филби

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин је у уторак наложио именовање Трга Кима Филбија у четврти Јасеново, у коме се налази седиште руске Спољне обавештајне службе (СВР).

Тај «трг», који је у ствари више раскрсница неколико важних улица у Јасенову него прави трг, до сада није имао име.

Давање имена се дешава у време великих тензија између Русије и Велике Британије због тровања некадашњег двоструког агента Сергеја Скрипаља у марту. Лондон за покушај убиства бившег шпијуна оптужује агенте руске војне обавештајне службе ГРУ.

Ким Филби је био најефикаснији у групи коју историчари називају «Петорка с Кембриџа».

Пет некадашњих студената престижног британског универзитета су тридесетих година регрутовали Совјети и они су током више деценија радили за Москву.

Када му је запретило откривање, Филби је у јануару 1963. пребегао у СССР. До смрти 1988. живео је у Москви, али далеко од Јасенова.

У Русији, а посебно у обавештајним круговима, Филби и даље важи за хероја. Шеф СВР Сергеј Наришкин је прошле године отворио изложбу посвећену том двоструком агенту.Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »