Стефановић: Усвојени закони допринеће безбедност грађана

Скупштина Србије усвојила је данас више закона из области полиције међу којима су Закон о добровољном ватрогаству, измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја на путевима, те о детективској делатности.

Говорећи о Закону о добровољном ватрогаству, Стефановић је раније истакао да је реч о новом закону у правном систему, а циљ закона је формирање добровољних ватрогасних друштава, пре свега оперативног карактера, чији су чланови спремни да учествују у гашењу пожара.

МУП планира да до августа 2019. године набави још 45 ватрогасних возила, а до средине 2020. године још 70, 80 возила, а возила која је МУП до сада користио ће, према Стефановићевим речима, бити дата ватрогасним друштвима.

Када је реч о изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, Стефановић истиче да има више измена, најпре када је реч о техничким прегледима.

Законом из 2010. године била је предвиђена норма која је предвиђала технички преглед за возила старија од 15 година два пута годишње, а она, додаје Стефановић, није заживела.

Сада је усвојено да се она укине и да се сва возила упућују на технички преглед једном годишње.

Предлогом закона се поред тога одлаже обавеза првог редовног техничког прегледа за ново произведена возила, први пут регистрована у Србији, најкасније до истека рока од две године до датума прве регистрације.

Усвојене су измене и допуне Закона о приватном обезбеђењу и Закона о детективској делатности који се, објашњава министар, усаглашавају са Законом о општем управном поступку и инспекцијском надзору, али се и унапређују постојећа решења.

Први пут се уводе појмови безбедносне провере и безбедносне сметње за потребе тих закона.

“Када се говори о приватном обезбеђењу, имамо две нове лиценце – лиценцу за самозаштитну делатност и лиценцу за вршење послова обезбеђења транспорта и преноса новца и вредносних пошиљки у обављању самозаштитне делатности”, рекао је Стефановић.

Изменама Закона о детективској делатности, обим података који су детективи овлашћени да прикупљају проширен је са три нова овлашћења и биће им омогућено да прикупљају податке о кандидатима за запошљавање само уз њихов писани пристанак, о кривичним делима која се гоне по приватној служби и учиниоцима ових кривичних дела, као и повредама радних обавеза.

Закона о испитивању, жигосању и обележавању оружја, направа и муниције ће, каже Стефановић, допринети већој безбедности грађана приликом манипулација складиштења и употребе оружја, направе и муниције.

Према закону, Завод за испитивање оружја и муниције у Крагујевцу би могао да постане Агенција над чијим би радом надзор вршио МУП. Завод, иначе, поседује капацитете за вршење послова испитивања и контроле оружја и муниције, али је он данас неупотребљен.

 

У првом плану превентива и смањење ризика

Скупштина Србије усвојила је данас Предлог закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама којим се стварају услови за ефикасније спровођење заштите од елементарних и других непогода, што ће, како се очекује, допринети повећању степена безбедности грађана.

Тим законом се врши надоградња постојећег система дефинисаног Законом о ванредним ситуацијама и отклања оно што је у пракси показало недовољно ефикасно.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је током расправе да је процену ризика од катастрофа и план заштите и спасавања израдио изузетно мали број јединица локалних самоуправа и привредних друштава.

Као кључно обележје закона, Стефановић је навео стављање превентиве у први план, а пажљиво су, каже, разрађена и планска документа у области смањења ризика од катастрофа.

Стефановић каже да је дата могућност, у случају неблаговременог реаговања локалних штабова, да их Републички штаб за ванредне ситуације распусти и успостави хитне ванредне штабове.

Решења су углавном ослоњена на постојећа, с тим што је из њих отклоњено оно што се у пракси показало као нефункционално.

Систем реаговања у ванредним ситуацијама нашао се пред огромним изазовима током катастрофалних мајских поплава 2014.године. Поплавама су били угрожени животи, здравље и имовина више од 1,6 милиона људи у 119 општина централне и западне Србије, а укупна штета од поплава износила је 1,7 милијарди евра, што чини више од четири одсто БДП-а.

 

Нови систем плата треба да реши интерне неправде

Скупштина Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о полицији који предвиђа нови концепт каријерног напредовања и решава питање усаглашавања плата у МУП-у.

Како је рекао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић током расправе, тај нови систем ће врло брзо почети да се примењује.

Стефановић је објаснио да нови систем плата треба да реши неку врсту интерне неправедности и успостави систем који ће “успоставити исти ниво плата за обављање истих послова у различитим деловима министарства, пре свега за полицијске службенике”.

Министар је рекао да се у 2019. години планира повећање плате за припаднике МУП-а.

Стефановић је рекао да плата никоме неће бити смањена, а да ће појединима, због усаглашавања, степен увећања у наредним годинама бити мањи у односу на оне чија је плата вреднована као виша, а примају нижу плату.

„Они ће имати мањи проценат увећања плата све док се те плате не изједначе“, рекао је Стефановић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »