Шок! Високи немачки званичник: Можда Ангела Меркел оде с власти и раније!

Немачка канцеларка Ангела Меркел је најавила да се неће кандидовати за нови мандат 2021. године (када јој истиче садашњи), али би ту функцију могла да напусти и раније, изјавио је Кнут Флекенштајн, европосланик и функционер Социјалдемократске партије, коалиционог партнера канцеларкине Хришћанско-демократске уније у савезној владе.

„Могуће је да она оде и пре 2021. године. Велика коалиција 2020. прави пресек стања, ако схвате да то није добро, онда мислим да коалиција неће да издржи цео мандат од четири године. Онда је то време за новог канцелара“, рекао је Флекенштајн за Б92.нет.

Меркелова је крајем октобра најавила да ће се повући из политике по завршетку свог канцеларског мандата 2021, а одлуку о повлачењу са функције лидера Хришћанско-демократске партије донела је после лоших резултата на изборима у Баварској и Хесену.

Раније је новинар Дојче велеа Немања Рујевић објаснио да се „гунђање против Меркелове у странци први пут јавило током грчке дужничке кризе када је ауторитет тадашњег министра финансија Волфганга Шојблеа ипак био довољан да демохришћани већином подрже програме помоћи Грчкој уз наметање мера штедње.“

„Тек је избегличка криза на површину избацила отворено незадовољство. Меркел је окарактерисана као кривац за јачање десничарске Алтернативе за Немачку (АфД), као неко ко је ЦДУ одвукао превише улево, остављајући многе конзервативне бираче без политичког гнезда“, навео је тада Рујевић.

Курир

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »