Predat zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti raspisivanja izbora u Kuli, Kladovu i Doljevcu

Predstavnici Saveza za Srbiju su danas predali Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o raspisivanju vanrednih lokalnih izbora u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac, i zatražili od suda da do donošenje konačne odluke naredi obustavljanje svih predizbornih radnji u tim mestima.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je za 16. decembar izbore za odbornike skupština opština Lučani, Kula, Kladovo i Doljevac.

Član pravnog tima Saveza za Srbiju Savo Pilipović je ispred sedišta Ustavnog suda u Beogradu rekao novinarima da su odlukom o raspisivanju vanrednih lokalnih izbora u te tri tri opštine, prekršeni član 12. Ustava Srbije, koji građanima garantuje pravo na lokalnu samoupravu, i član 85. Zakona o lokalnim samoupravama koji propisuje da „od momenta podnošenja ostavke predsednika opštine pa do raspuštanja lokalne samouprave treba da prođe minimum mesec dana“, a to se u ove tri opštine nije dogodilo.

Zahtevamo od Ustavnog suda da do donošenja konačne odluke donese naredbu o obustavljanju svih predizbornih radnji u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac“, kazao je Pilipović, dodavši da ne očekuje da će se Ustavni sud izjasniti o inicijativi Saveza za Srbiju pre održavanja izbora u te tri opštine.

Narodni poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić je kazao da je cilj te inicijative koju je podržalo 40 poslanika Skupštine Srbije iz redova stranaka koje čine Savez za Srbiju i drugih opozicionih partija, da zaštiti građane od nepotrebnih troškova organizovanja vanrednih lokalnih izbora.

Od 2012. godine u Srbiji se urušavaju institucije lokalne samouprave, a svaki izbori se pretvaraju u poligon za nasilje. Cilj saveza za Srbiju jeste da zaštiti institucije države, institucije lokalne samouprave, one institucije koje su najbliže građanima Srbije, a današnjim činom želimo da zaštitimo građane od nepotrebnih izbora i nepotrebnih troškova”, kazao je Ćirić.

The post Predat zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti raspisivanja izbora u Kuli, Kladovu i Doljevcu appeared first on Savez za Srbiju.

Source: Савез за Србију (https://savez-za-srbiju.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »