Одлука о судбини српске електромреже на Косову до уторка

Одлука да ли ће Електромрежа Србије остати део енергетске мреже на северу КиМ или ће она, по свему судећи противправно бити избачена, како је упозорио и председник Србије Александар Вучић, биће позната у уторак, сазнаје «Танјуг».

У Европској мрежи оператора преносног система за електричну енергију (ЕНТСО) у току је гласање које би могло да потраје до уторка, сазнаје Танјуг.

ЕНТСО, који чини 43 оператора преносног система електричне енергије из 36 земаља Европе, ће у случају да се обистине страховања Београда, Косову донети оно што приштинска делегација није могла да избори у преговорима.

ЕНСТО је недавно навео да «ради на обуци о мрежним кодовима који ће бити отворени за земље које нису њене чланице — за Украјину, Молдавију, Грузију и Косово».

Председник Србије је јуче у Бриселу рекао да се Србија бори колико може, али да су шансе мале.

«У нацрту, предлогу енергетског спора било је јасно да мора да се форимара ЗСО, а онда две мешовите компаније на северу које би биле преносник енргије до албанског оператера», рекао је Вучић.

Председник је упозорио да сада, пошто ЗСО није формирана кривицом Приштине, Европа хоће да нам отме право на струју, да изгубимо далеководе према Македонији, Албанији, Црној Гори.

Европљани желе да противправно избаце ЕМС из енергетске мреже за север КиМ не уважавајући наше аргументе, рекао је Вучић и додао да су се против нас изјасниле између осталих Немачка, Француска, Италија, Швајцарска, Белгија, Луксмебург, Хрватска и Холандија а да су за заштиту нашег права биле Шпанија, Словачка, БиХ.

Вучић је додао је да ће директорка Електромреже Србије Јована Матејић имати његову пуну подршку и да Србија неће спроводити одлуке у вези енергетске мреже.

«Упозоравам их на противправност њихових одлука. Жалићемо се на свим местима. Тражићемо најпре привремене мере у року од 14 дана, и када донесу одлуку — ми је нећемо примењивати. Кад хоћете да правите такву врсту енергетског хаоса имаћете одговор Србије јер нећемо да згазите нашу земљу и наш народ као што сте замислили. Ни наш народ на северу Косова, ни наш народ у целини, ни нашу земљу», нагласио је Вучић.

Директорка ЕМС-а рекла је пре пар дана да се Србија труди да међународну јавност, пре свега инситуције које ЕМС виде као контролни блок на КиМ, упозори на значај тог питања које је неспорно везано за политичке споразуме у мирном решавању проблема.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »