Контрола приватних предшколских установа: лажни спискови за прилив субвенција

Од почетка године, на име рефундације дела трошкова боравка деце у приватним предшколским установама, из градске касе је исплаћено 2,5 милијарди динара. Колико је од тог износа «бачено у празно», јер је новац уплаћиван и за децу која нису ишла у вртић, а на «папиру» била присутна, биће познато крајем новембра, пошто је у току предаја документације.

geiendorsed.com

Они који су оштетили Град, мораће да врате новац.

Секретар за образовање и дечију заштиту Славко Гак, поручује да ће ванредна контрола, пре свега испуњености критеријума противпожарне заштите, а онда и долазности деце, бити настављена. Гак истиче да је утврђено да неки вртићи уопште не воде евиденцију деце која долазе, али уредно потражују новац за рефундацију од Града.

 Сарадња са приватним вртићима има вишеструко позитивне ефекте, али на злоупотребе нећемо жмурити — упозорава Гак. — Смисао субвенција је искључиво помоћ родитељима, а не приватним вртићима. Циљ Града није затварање приватних обданишта, већ увођење реда, фер однос према родитељима и захтевање максималне безбедности малишана. Вртићи у којима су нађене неправилности имаће рок да то исправе, а, ако то не учине, сносиће последице.

Удружење приватних предшколских установа Београда, које је и један од иницијатора сарадње са Градом, и раније је упозоравало на «хиперпродукцију» приватних обданишта.

Пракса, кажу, показује да је родитељима најбитније да је вртић на месту које им одговара, а ретко ко пита ко ту ради, који су програми… Има објеката где све шљашти, а суштина је рачуница на дигитрону.

Нека надлежни одраде свој део посла и изнесу у јавност коначне резултате. Недопустиво је да вртићи немају противпожарне апарате, пут за евакуацију, два улаза и два излаза — сматра Тасић. — Ко није радио по правилима и треба да сноси последице. Заслужујемо критику за оно што не радимо добро, али само ако за то постоје и добри разлози. Овако смо прозвани сви ми који смо у приватном предшколском образовању и томе смо посветили живот.

По увођењу субвенција и драстичном повећању броја приватних обданишта, Удружење је указивало да има предшколских установа које рекламирају упис уз субвенцију, иако се тек сређује простор и није ни предат захтев за акредитацију, да се «преко ноћи» нека приватна занатска радња пререгиструје и постане обданиште, да родитељи не могу да уђу унутра и виде простор, већ постоји персонал који дочекује и изводи децу…

СТАТИСТИКА

Највећи број малишана у приватним вртићима, уз рефундацију дела трошкова из градске касе је у Новом Београду — 2.267, Земуну — 2.194, на Палилули — 2.137, Вождовцу — 2.054 и Врачару — 1.472.

Од почетка конкурса до сада, издато је око 3.000 одбијеница, са којима родитељи који нису пронашли место у државном вртићу, могу да уз субвенцију Града упишу дете у вртић.

ОТВАРАЊЕ ОБДАНИШТА
У елаборату који се предаје треба навести зашто се баш на том месту отвара вртић, затим, архитектонски пројекат са комплетном документацијом где се налази објекат, од чега је сазидан, како је опремљен простор, затим, план и програм рада, финансијске гаранције банке да је обезбеђен рад за годину, као и податке ко ће бити запослен. За отварање приватног обданишта потребно је око 30.000 евра.
Аутор:Б. БОРИСАВЉЕВИЋ
http://www.novosti.rs/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »