Ђорђевић: Свет је довољно мали, историја је довољно речита

Министар за рад, запошљавање и социјална и борачка питања Србије Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је пре 80 година, на сутрашњи дан, 9. новембра 1938. године, „читав европски континент обузела тама, најцрња ноћ европске цивилизације и европских народа“, када је у такозваној Кристалној ноћи почео нацистички погром над Јеврејима у Немачкој, а потом и у окупираној Европи и над другим народима.

На Меморијалном концерту поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма у Народном позоришту у Београду, Ђорђевић је подсетио да је под тим еуфемистичким називом “Кристална ноћ“ почела последња, најмонструознија фаза плана који су нацисти такође еуфемистички назвали “Коначно решење јеврејског питања“.

„Прикладно би било рећи да су на тај дан једни заспали дубоким сном, док су други, попут дивљих звери, грабили свој ноћни плен величајући безумну идеологију милитаризма и наводне расне супериорности“, рекао је Ђорђевић и додао да је тиме „велики немачки народ, до тада један од кључних носилаца прогресивних идеја, дозволио себи да крене ретроградним путем, путем дивљаштва и варварства“, наносећи и себи самом велику штету.

Ђорђевић је подсетио да када су западне демократије 1939. коначно схватиле да морају да се супротставе Адолфу Хитлеру, „за многе већ било касно“, јер је „педантно испланирани систем масовног убијања јеврејског народа у нацистичкој Немачкој, Холокауст, почео много раније“, већ по доласку на власт нациста 1933.

Ђорђевић је указао и да је, „такође на европском тлу, нешто јужније од Дахауа, Маутхаузена и Аушвица, једна друга фабрика смрти, Јасеновац, уз друге концентрационе логоре озлоглашеног усташког система губилишта, од којих је најмонструознији једини логор на свету који је служио искључиво за систематично убијање деце, Јастребарско, такође је даноноћно радио све време од 1941. до 1945. године“.

„Највећи број жртава у тим логорима били су Срби, иако су се у њима исто тако систематично убијали и Роми и Јевреји са територије бивше Краљевине Југославије, а све према фашистичком уставу и законима једне нове, варварске и монструозне творевине – Независне Државе Хрватске“, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је истакао да су Срби на почетку Другог светског рата „свесно пружили снажан отпор Хитлеру, одбивши да прихвате нацистичку доминацију Европом, и када су масовним протестима изазвали Мартовски пуч (1941) и поништење документа којим се Југославија прикључила Тројном пакту.

“Боље рат него пакт“, гласио је пркосни поклич српских родољуба. “Боље гроб него роб“, речи су које боље него ишта друго описују слободарски дух српског народа“, рекао је Ђорђевић и нагласио да је српски народ свесно прихватио последице свог отпора.

„У изненадном бомбардовању српских градова које је Луфтвафе извршио у рано јутро 6. априла, старо градско језгро престоног града Београда било је дословно разорено, при чему нису поштеђене ни такве институције културе каква је зграда Народне библиотеке са око 350.000 књига, Вазнесењска црква која је у том тренутку била препуна верника присутних на јутарњој служби, као и комплекс зграда Старог двора који је у том тренутку имао јавну, а не административну намену“, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је подсетио да су нацистичке власти после капитулације Краљевине Југославије у земљи увеле ужасан терор да би сузбиле отпор српског народа, „укључујући и злогласну рачуницу по којој је за једног убијеног немачког војника стрељано 100, а за сваког рањеног 50 насумично одабраних српских цивила“, тако да је велики број српских градова, варошица и места био десеткован већ те, 1941. године.

Међутим, „оно на шта нисмо рачунали, и по чему смо врло слични с јеврејским народом у Немачкој који није могао да схвати толику изненадну мржњу од стране својих немачких суграђана, то је судбина која је српски народ задесила у Независној Држави Хрватској (НДХ)“, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је подсетио да је према подацима званичног меморијала жртвама Холокауста државе Израел „Јад Вашем“, на територији НДХ „више од 500.000 Срба убијено на ужасно садистичке начине (претежно током лета 1941. године), 250.000 је било протерано, док је других 200.000 било присиљено да прихвати католицизам“.

„И поред свих жртава, српски народ је наставио отпор немачком окупатору и свом новостеченом крвнику, Хрватима, и два антифашистичка покрета која су у највећој мери била састављена од Срба, Равногорски покрет и Народноослободилачки покрет, из дана у дан бивала су све снажнија и ефикаснија, док је овај потоњи, Народноослободилачка војска, израстао до краја рата у респектабилну војну силу од 800.000 војника, највећим делом српске националности. Та војска је, уз асистенцију Црвене армије и у координацији с другим савезницима у значајној мери допринела ослобођењу земље и безусловној капитулацији нацистичке Немачке и њених сателита“, рекао је Ђорђевић.

Подсетио је и да је нова Југославија, чији се међународни углед у великој мери заснивао на задивљујућој снази српских бајонета и на запрепашћујуће великом страдању невиног српског цивилног становништва, била је једна од земаља оснивача Организације уједињених нација, и поретка слободног, демократског света“.

Ђорђевић је указао и да је „у многим земљама тог света забрањено величање или негирање Холокауста“, али да негирање и величање геноцида над српским становништвом у НДХ нигде није забрањено законом“.

„Јасно је да они који негирају и оправдавају један или други геноцид и ревидирају историју припадају подземном свету безумља и деструкције који је човечанству нанео незамисливо много зла, и за који смо мислили да је сасвим поражен победом савезника у Другом светском рату. Ти бесрамни гласови су све снажнији у свету, а, нажалост, могу се чути и у нашем непосредном окружењу, и то на институционалном нивоу, и то управо од оних који би требало да не проговарају и да се не поносе својом улогом у Другом светском рату“, рекао је Ђорђевић.

„Уверен сам да је дошло време када је потребно да се, на глобалном нивоу, усвоји једна општа препорука да свако негирање или релативизација Холокауста, Порејмоса и геноцида над српским становништвом у НДХ буде санкционисано кривичним закоником“, рекао је Ђорђевић.

„Нека је вечна слава и хвала свим невино страдалим жртвама фашизма и антисемитизма, као и онима који су учествовали у антифшистичкој борби! Смрт фашизму!“, закључио је је Ђорђевић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »