Суђење Орићу: Сутра завршне речи одбране

Пред Апелационим већем Суда БиХ сутра ће завршне речи изнети браниоци команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића, који су оптужени за злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Орић и Мухић су оптужени да су у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба — Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Апелационо веће Суда БиХ је 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес.

На статусној конференцији 3. септембра Апелационо веће је одбило приједлог тужиоца Мирослава Јањића да током обновљеног поступка поново буду саслушани сви свједоци Тужилаштва, те одлучило да поново буду саслушани Радивоје Остојић и заштићени сведок «О-1».

На рочишту одржаном 2. новембра Тужилаштво БиХ је предложило Апелационом већу Суда БиХ да Орић и Мухић буду кажњени у складу са одредбама Кривичног закона јер сматра да су доказали да су оптужени 1992. године убили тројицу Срба.

Тужилац Мирослав Јањић је у завршној речи нагласио да одбране оптужених ниједним доказом нису оспориле овај став Тужилаштва.

Јањић је навео да је прецизирана оптужница, коју је тог дана доставио Апелационом вијећу, заснована на исказима већег броја сведока, међу којима су били и очевици ових почињених злочина.

Према његовим речима, одбрана је и у првостепеном и у другостепеном поступку настојала да дискредитује заштићеног сведока «О-1», али није доказала да његов исказ није веродостојан.

Јањић је рекао да сведочење о овим дешавањима заштићеном сведоку није било лако јер је говорио против своје војске и свог команданта, а у корист Војске Републике Српске која је убила бројне чланове његове фамилије, међу којима су и његова два брата.

Јањић сматра и да су материјални докази одбране контрадикторни, наводећи да су прво увели десетине доказа о војном ангажману Орића, а касније само спис у којем је наведен његов ангажман за праћење ревизије борачког статуса у федералном Министарству за борачка питања.

Тужилаштво је прије завршних ријечи доставило прецизирану оптужницу, у којој се главна измена односи на начин убиства у Залазју, те се наводи да је Орић, осим ножем и ударцима, и пуцао на ратног заробљеника.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »