Шиптарски вођа ће ипак бити оптужен за трговину органима?!

Суд за ОВК и даље води истрагу на основу извештаја Дика Мартија, који оптужује Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја да су организовали вађење органа заробљеним Србима.

Осведочени ратни злочинци Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, актуелни председник и премијер лажне државе Косово, ипак ће бити оптужени за трговину органима, тврди Радио Слободна Европа!

Суд за злочине ОВК, како преноси РСЕ, и даље води истрагу на основу извештаја Дика Мартија, који оптужује Тачија и Харадинаја да су организовали вађење органа заробљеним Србима. У том извештају, иначе, наводи се да су терористи ОВК у периоду од 1998. до 2000. године починили злочине против човечности, ратне злочине и низ других злочина, укључујући и трговину органима. Као главни организатори ове криминалне и злочиначке групе означени су Тачи и Харадинај.

Докази постоје

Овај радио наводи да Специјални суд за ратне злочине на Косову наставља свој рад без икакве задршке.

Иако оптужница још нема, у Специјализованом већу Косова и Специјалном тужилаштву у Хагу (Специјални суд за ратне злочине на Косову) тврде да се рад у склопу мандата ових косовских правосудних институција наставља. Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво Косова раде на истрази злочина против човечности, ратних злочина и других кривичних злочина у вези са наводима из Извештаја Савета Европе 2011. године. У том извештају се додаје да су злочине, наводно, починили припадници ОВК у периоду од 1998. до 2000, пише РСЕ.

Трећи тужилац по реду

Подсетимо, на истрагама злочина на Косову тренутно ради трећи по реду тужилац. Први тужилац Клинт Вилијамсон био је на челу Специјалног истражног тима, који је након истраге 2014. године саопштио да је дошао до доказа који су довољни за подизање оптужнице. После тога, на основу законских измена на Косову, у Хагу се формирају већа на сваком нивоу косовског судског система, као и тужилаштво. Истрагу о злочинима наставља нови тужилац, Дејвид Швендимен од 2014. године, али он у марту 2018. године одлази са те позиције након истека мандата у америчког дипломатској служби. На његово место потом долази нови амерички тужилац Џек Смит.

Према речима новоизабраног тужиоца Џека Смита, истрага се наставља у складу са мандатом.

– Специјализовано тужилаштво фокусирано је на наставак истраге и спровођење свог мандата – изјавио је новоизабрани Џек Смит, који је недавно посетио Албанију, док портпаролка Специјализованих већа Ангела Гриеп каже да је досад 119 адвоката са Косова, из Србије и других држава уписано у именик бранилаца и заступника.

Тиме су они стекли право поступања пред Специјализованим већима Косова у својству бранилаца осумњичених и оптужених, те заступника групе жртава – истиче Гриепова.

Познати српски адвокат Тома Фила каже да није проблем у доказима, јер њих има, већ је проблем опструкција која долази из Вашингтона.

НОВА ПРОВОКАЦИЈА

Приштина: 10 одсто повећан
порез на сву робу из Србије
Привремене приштинске институције одлучиле су да за 10 одсто повећају порез на робу из Србије и БиХ, као одговор на „кампању која се води против Косова“, пишу приштински медији. Министар трговине лажне државе Косово Ендрит Шаља каже да је то међународна пракса, а меру је подржао је и Рамушев заменик Енвер Хоџај.

– Мартијев извештај потврђен је истрагом тужиоца из Хага Клинта Вилијамсона. Дакле, документ је неспоран! Проблем је, међутим, то што се извештај не свиђа Американцима. Чини ми се да они одуговлаче. Мислим да им је прикривена намера да нас натерају на договор који би имао циљ да се прогласи амнестија за злочинце ОВК. Тако не би одговарали ни Тачи, ни Харадинај, ни сви други злочинци, јер су радили под њиховим благословом – подвлачи Фила.

Годинама се касни

Политиколог Александар Павић сматра да та истрага, која је требало да почне пре најмање осам година, по опробаној методи западне инструментализације служи као средство политичког притиска.

– Запад је показао да га право и правда не занимају, већ да су пуко средство. Ако Тачи не буде кооперативан, могуће је да ће бити оптужен. Чак и да буде сарадљив, није искључено да ће завршити пред судом кад му истекне „рок употребе“. Онда би био у још већој опасности, јер много тога може да каже о сарадњи са Западом. Тек тада би постојали какви-такви изгледи за задовољење правде за страшне злочине какво је вађење органа живим људима – закључује Павић.

Извор: Informer

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »