Пољска: Забрањен марш поводом сто година независности

Градоначелник Варшаве Хана Гронкијевич Волц забранила је организовање националистичког марша који је планиран за недељу, 11. новембра, поводом обележавања века независности, због ризика од насиља и говора мржње.

Догађај који је планиран за недељу једним делом организују националистичке групе екстремне деснице, а једна од њих је саопштила да ће се супротставити забрани.

У Варшави се сваке године 11. новембра одржава марш, поводом обележавања независности Пољске, након завршетка Првог светског рата.

Међутим, прошлогодишњи протести обележени су сукобима са демонстрантима који су организовали контрапротесте.

Варшава је већ довољно патила због агресивног национализма. Сто година Пољске не треба да изгледа тако и отуд моја одлука да забраним догађај — истакла је Гронкијевич-Валцова.

Поједини организатори марша саопштили су да планирају да се појаве без обзира на забрану.

Не разумемо одлуку градоначелника Валцове. Чак и ако суд потврди њену одлуку, ми ћемо се састати. Марш ће бити организован, изјавио је Томаш Дорош, лидер пољског Националног радикалног кампа, групе која је једна од организатора марша.

Председник Пољске Анџеј Дуда одлучио је да се дистанцира од догађаја, којем је прошле године присуствовало око 60.000 људи, укључујући представнике група екстремне деснице из Пољске и Европе.

Валцова је раније ове седмице изјавила за пољску телевизију ТВН24 да размишља о забрани марша, «уколико тај догађај садржи било какав елемент мржње».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »