Милан Вукелић: На Космету постоји минимун пет кампова за обуку џихадистаИсламски екстремизам на Косову и Метохији а и на Балкану је сурова реалност а и будућност, ако се међународна заједница озбиљније не позабави овом проблемом, — рекао је српски политиколог, стручњак за религијско-политичка питања Милан Вукелић у свом говору приликом промоције његове књиге «Косово и Метохија под заставом Исламске државе».

«Управо на то указује и број џихадиста који је приступио ИСИС-у са Косова и Метохије. Према подацима Њујорк Тајмс-а, 314 албанских муслимана са КиМ је отишло у Сирију и Ирак ради прикључивања ИСИС-у, а тај податак је потврдио и Стејт департмент… Што се тиче Албанаца из других земаља региона, из Македоније 207 џихадиста је отишло у џихад, ратовало 72», навео је аутор.

Како додаје, на територији Македоније исламски екстремизам се развијао истим средствима као и на Космету”.

«Албанци који су приступили Исламској држави су захваљујући својој суровости и посвећености “идејалима” стварања калифата врло брзо дошли до високих позиција у хијерархији».

«На Косову и Метохији делују разне сумњиве огранизације које су огранци “исламске државе” и које под маском унитарних организација финансирују активности “исламске државе”. На територији КиМ такође постоји минимун пет кампова за обуку џихадиста које воде бивши ветерани ОВК који су после завршетка ратова на КиМ остали без посла а сада припремају будуће џихадисте ИСИС-а. Верује се да су највећи кампови у Дечанском округу у правцу Ораховца и Ђаковице, мањи око Пећи и Призрена».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »