Мали: Извештај ЕК снажан импулс за наставак реформи

Министар финансија Синиша Мали задовољан је извештајем Европске комисије, који, како наводи, показује да је перспектива привреде Србије и даље снажна и да се очекује наставак динамичног раста.

„Покушавамо да створимо амбијент који ће нам обезбедити смањење социјалног јаза и праведнију дистрибуцију раста, без додатног оптерећења привреде, што постижемо доношењем нових закона. Они ће стимулативно деловати на привреду, што ће на крају резултирати још бољим економским резултатима, каже Синиша Мали.

Констатујући да привредна активност бележи снажан раст, министар истиче да „достигнуте динамичне стопе привредног раста и уравнотежене јавне финансије, смањење јавног дуга чине здраву основу за унапређење макроекономских токова, што ће за резултат имати смањење незапослености и подизање животног стандарда становништва.

Европска комисија је, каже, препознала позитивне кораке Владе Србије који су усмерени ка јачању привредног амбијента кроз инвестиције, и подсећа на пројекте који су већ у завршној фази, попут Коридора 10.

„Креирамо привредни амбијент који ће подстаћи и инвестиције из приватног сектора, додаје Мали.

Према његовим речима, сва улагања и реформе које се спроводе за крајњи циљ имају смањење незапослености.

„Европска комисија увидела је тренд пада незапослености и да на томе упорно радимо. Наравно, идемо ка даљем смањењу и побољшању свеукупне понуде радних места, али радимо и на квалитету радне снаге, у сарадњи са сектором образовања, рекао је Мали.

Министар финансија се осврнуо и на раст спољнотрговинске размене, нагласивши да је стабилизована током 2018., а да се наредне године очекује побољшање платнобилансних кретања.

Када је реч о структурним реформама, Мали као кључну реформу у свом ресору наводи ону која се тиче Пореске управе и система опорезивања.

„Неопходно је да мењамо порески систем и да га што више прилагодимо привреди и грађанима.

Министар додаје да ће управо порески подстицаји допринети даљем расту привреде, те да ће до краја године бити усвојен сет закона који ће садржати мере које треба да допринесу даљем привредном расту.

Посебно истиче стимулативне мере које ће олакшати пословање послодавцима, као што је смањење доприноса за незапосленост за 0,75 одсто, и убрзање стопе амортизације, коју су привредници посебно тражили, како би могли више да улажу у машине и опрему.

Мали наводи и да се интензивно прати пословање државних и јавних предузећа, те да ће ускоро уследити приватизација или проналажење стратешких партнера за поједина предузећа.

„И сами знате да буџет не може да трпи јавна и државна предузећа која послују са губицима. Увели смо контролне механизме, на који начин се новац троши и инвестира. Зато је кључно да се спроведу структурне реформе до краја и да се и та предузећа, уз добру приватизацију или проналажење стратешких партнера, тржишно позиционирају и у будућности позитивно послују, наглашава Мали.

Подсећајући да се ради на развојном буџету за 2019. годину, у коме је фискални простор посвећен повећању капиталних улагања и убрзању инвестиционих улагања државе, министар Мали је закључио да је „Србија успела да достигне уравнотежен и усклађен буџет, што је предуслов за одговорну и предвидиву фискалну политику“.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »