Гостовање Душана Бајатовића у „Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи: Мислим да смо на добром путу да добијемо јужни крак гасовода

Гост јутарњег програма на Хепи телевизији „Добро јутро Србијо“ био је Душан Бајатовић генерални директор „Србијагаса“.

Светска економија кроз гас, због чега може да се гради северни ток 2, а не може јужни ток, двоструки аршини, Ердоган заборавља договор са Путином и враћа се западу?

-Сигурно је Ангела Меркел платила цену што се није приклонила западу. Неће Европа брзо побећи од оставштине Меркел, од евра и од мигрантске кризе. Мреркел је успела да преброди кризу 2008 године, када је била на врхунцу почела је да опада њена моћ у свету. Судбина Србије и Европе зависи од политичких прицеса. Судбина се неће одређивати у Бриселу, већ у Москви и Вашингтону.

Одлазиш по читавом свету на енергетске форуме, сусрећеш се са људима који су задужени за гас по целом свету. Енергетика је најјаче оружје за владање светом. Ви тачно знате шта су интересе Русије и Америке?

-Најбитније је да спроводите свој интерес. Видећемо да ли ћемо добити јужни крак, како ствари стоје мислим да смо на добром путу. До 2020 године ћемо пустити гасовод. Имаћемо довољне количине гаса по приступачној цени, то ће много значити Србији. Зашто не би Косово добијало гас из Србије. Србија је зависна од Руског гаса а Европа није? Српска нафтна индустрија је била наслоњена на америчку индустрију. Ми технички нећемо бити оштећени. Данас свет изгледа потпуно другачије, после Меркелове ће тек изгледати другачије. Нама је ЕУ најбољи спољно трговински адут.

Мења се конфигурација света, на Тихи окена се сели бизнис?

-То је било јасно још пре 20 година, тамо где расте куповна моћ тамо се сели све. Ми не треба да будемо наивни, Руси и Америкаци ће увек бити непријатељи али ће увек сарађивати тамо где имају интересе. У Русији је стабилана власт, Путин неприкосновен у Русији, у Америци унутар државе никад гора ситуација у Европи се не зна ко пије ко плаћа. Ми треба да користимо сваку пукотину и да разговарамо са свима. Мала држава мора да прича са свима.

Највљује се драматичан новембар, постоји ли неки план за Косово?

-Ми нисмо закуцали неку идеју на Влади и Парламенту. Број сусрета која Вучић има са највећим званичницима није тек тако. Русија је рекла да ће подржати све што Вучић тражи, први пут американци не кажу но, но и батина. Само људи који не знају политику не знају шта ово значи. Ово је велики спољно политички успех ове Владе. Све чешће су изјаве Косово је превремено признато. Старо правило ако не поштујеш себе ко ће те поштовати?-

Десила се немогућа ствар да фудбалери Црвене Звезде победе Ливерпул са 2:0 иако су били отписани. То је знак да свако може да победи свакога?

– Момци су играли срцем, имали су слободу. Усудили су се и победили су. Нисмо играли на 0:0, нисмо се повукли, нисмо били јадни. Успели су!

Могу ли да ризикују и наши политичари?

-Морамо да имамо већи степен поштовања према држави али и држава према грађанима. Да развијамо оно што може. У српској привреди се нешто дешава, гледајући по броју камиона које срећем на путу са нашим регистрацијама.

Да ли ће доћи до поскупљења горива?

– Од 2013 године нисмо подизали цену гаса. За сада ми нећемо подизати цене у јавном снадбевању. Ми напредујемо али сада којом брзином, нисмо баш задовољни јер увек може боље. Имамо проблем када је у питању национални интерес, Косово, односи са Црном Гором, Хрватском. Србија не вуче лоше потезе када је регионална политика у питању. Добрим делом ми снадбевамо Црну Гору гасом. Имамо планове са њима, имам одличне односе са црногорским политичарима али не слажемо се у свему.

Извор и фото: ТВ Хепи

The post Гостовање Душана Бајатовића у „Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи: Мислим да смо на добром путу да добијемо јужни крак гасовода appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »