«Борићемо се до последњег секунда против чланства Косова у Интерполу»

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да ће се Србија учинити све да спречи чланство Косова у Интерполу и изразио уверење да ће успети да остале чланице убеди да би пријем Косова био лош, пре свега, за ту организацију, преноси Танјуг.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић (Фото :Лола Ђорђевић)

Стефановић је нагласио да ће се Србија против чланства Косова у Интерполу борити «до дана гласања, до последњег секунда».

«Уверен сам да ћемо успети да их, са колагама из министарстава унутрашњих послова других земаља, убедимо да је ово лоше за политичку структуру Интерпола, да је ово политизација ове организације, и да је то лоше не само за интересе Србије, већ да је лоше за Интерпол», рекао је Стефановић за РТС.

Он је нагласио да се Београд не бори само против приштинских институција како би спечио чланство Косова у Интерполу.

«Да је тако, то би био много лакши посао. Наши супарници истински су велике земље Запада, које су признале такозвану независност Косова и које сада лобирају да Косово буде примљено у Интерпол», објаснио је Стефановић.

Како је додао, Министарство унутрашњих послова и друга министарства сада раде на томе да у контакту са министрима унутрашњих послова, који су чланови скупштине Интерпола и који ће гласати на генералној скупштини, представе аргументе који показују да није добро да Косово буде примљено у Интерпол.

На питање зашто то није добро, Стефановић рекао да би то било као да «пустите пиромана у барутану».

Београд има, како је навео, политичке, полицијске и правне разлоге.

«Поред правних разлога, поштовања резулуције 1244, поштовања међународног права, чињеница је да је и генерална скупштина Интерпола прошле године усвојила на својој скупштини резолуцију којом каже да само држава чланица УН или посматрач може бити чланица Интерпола», подсетио је Стефановић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић (Фото :Лола Ђорђевић)

Такође, како је навео, постоје полицијски разлози, који говоре да се Косово неозбиљно бави борбом против криминала и корупције.

«Имали смо примере да су осумњичени за најтежа кривична дела, попут кривичног дела убиства, политички условљавани да ли ће бити дати Србији на процесуирање или неће. Тражили су нам политичко изручење, односно захтев за екстрадицију чиме бисмо ми признали да је Косово нека друга земља», рекао је Стефановић.

Указао је и да постоји већи број функционера проштинских институција који на потерницама Београда и то због најтежих кривичних дела.

Стефановић је истакао и да Приштина већ има контакт са Интерполом преко Унмика, те је оценио да је њихов захтев за чланство покушај да покажу политички утицај и да, заједно са моћним заштитницима и савезницима, покажу да је то још један корак ка евентуалном признању неког броја земаља, преноси Танјуг.

 

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »