Антић: Следеће године 500 милиона динара у Фонду за енергетску ефикасност

Буџетски фонд за енергетску ефикасност у 2019. години биће 500 милиона динара, колико је укупно износио у претходне четири године, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић, који је с представницима 14 локалних самуправа потписао уговоре о додели средства за пројекте енергетске ефикасности у овој години.

Министар је навео да ове године Буџетски фонд износи 125 милиона динара, да је у претходне три године у њему укупно било 400 милиона динара, а да ће у 2019. бити много више новца за подизање енергетске ефикасности јавних објеката.

„Ово је позив за све вас да се спремите за следећу годину, јер ћемо имати озбиљне тендере. Моћи ћемо да покријемо велики број општина и пројеката“, каже Антић.

Истакао је да се такве инвестиције отплате у две-три године, те да су мере енергетске ефикасности до сада дале резултате, јер је у просеку за 40 одсто смањења потрошња енергије у објектима где су спроведе.

То је, нагласио је министар, фантастичан податак који треба све да мотивише будући да су ефекти вишеструки и огледају се у уштеди енрегије, доприносу енергетској сигурности и борби против климатских промена.

Антић је истакао да је Министарство добило снажну подршку и председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, али и Министарства финансија да се учине далеко снажнији кораци у правцу енергетске ефикасности.

Тако је најавио и формирање Фонда за енергетску ефикасност који ће располагати са 10 милиона евра годишње и додатним средствима која ће определилити ЕУ.

До сада су мере енергетске ефикасности у Србији, у које је уложено 415 милиона динара, спроведене у 39 јавних објеката, а министар је похвалио поједине општине чији пример може да мотивише и друге да припреме добре пројекте.

Каже да су Љубовија, Гаџин Хан и Свилајнац трећи пут конкурисали и добили средства из Буџетског фонда за енергетску ефикасност за своје пројекте, а Крагујевац и Књажевац други пут добијају подршку.

Посебно је изразио задовољство што је међу локалним самоуправа које су добле средства за 2018. и Босилеград за који каже да је покушавао и претходних година да конкурише, да је увек имао по неки проблем са пројектима, али да је учинио на тим грешкама и позитивним искуствима и успео да победи.

Средства за 2018. су добили и Осечина, Крупањ, Ириг, Краљево, Крагујевац, Ћуприја, Велика Плана, Свилајнац, Кањижа, Бела Паланка и Књажевац, а Антић каже да је протеклих неколико година направљено много важних, пионирских корака у промоцији енергетске ефикасности.

Вредност данас потписаних уговора са представнцима 14 локалних самоуправа је око 180 милиона динара. Министарство учествује са 125 милиона динара, док остатак представља допринос јединица локалних самоуправа.

Министар Антић је захвалио локалним самоуправа што су препознали енергетску ефикасност као важан циљ, предвидели средства и понудили пројекте који су победили у оштрој конкуренцији и нашли се у групи пројекта која ће добити средства

Пројекти тих локалних смаоптрава којима су додељена средства из Буџетског фонда за енергертску ефикасност ради финансирања пројеката у области ефикасног коришћења енергије у 2018. години одабрани су на конкурсу на који се одазвало 39 локалних самоуправа.

Министу Антићу је председник општине Босилеград Владимир Захаријев уручио признање те општине због, како је навео, свега доброг што је Антрић учинио за ту неразвијену општину.

Извор и видео: РТС

фото: Танјуг

The post Антић: Следеће године 500 милиона динара у Фонду за енергетску ефикасност appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »