Влада Грчке намерава да уклони свештенике са платног списка

Влада Грчке и Ортодоксна црква постигле су условни споразум да се око 10.000 свештеника и помоћног особља уклони са платног списка владе, чиме се отвара пут ка јаснијем раздвајању цркве и државе, преноси Танјуг.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Споразум су постигли грчки премијер Алексис Ципрас и архиепископ Јеронимос, и по њему ће држава у будуће исплаћивати субвенцију посебном црквеном фонду за исплату плата свештеника, преноси Ројтерс.

Споразум такође предвиђа решење вишедеценијског спора око имовине између грчке државе и цркве, која је један од највећих власника некретнина у земљи.

Грчки кредитори су дуго покушавали да наговоре владу да прода имовину и смањи број запослених у јавном сектору.

Према постојећем систему, плате свештеника (око 200 милиона евра годишње) исплаћују се директно из државног буџета, као и запосленима у јавном сектору.

У уторак постигнут споразум мора да буде усвојен и на седници владе, у парламенту,а треба да га усвоје и црквени великодостојници.

Удружење грчких свештеника већ је најавило да ће се супротставити сваком покушају да им се укине статус државних службеника.

Грчка православна црква већ вековима има водећу улогу у животу државе и по уставу православље се сматра званичном религијом.

Условни споразум постигнут данас поклапа се са расправом у парламенту о уставним променама, преноси британска агенција, преноси Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »