Триван на састанку са НВО поводом учешћа на Конференцији УН о биодиверзитету

Министарство заштите животне средине одржало је консултативни састанак са представницима невладиних организација поводом учешћа наше земље на  предстојећим значајним међународним скуповима посвећеним заштити биодиверзитета и борби против климатских промена.

Kонференција UN о биодиверзитету – UN CBD COP14, која ће бити одржана од 17. до 29. новембра 2018. ггодине у Шарм ел Шеику, Египат, и Kонференција UN о промени климе – UNFCCC COP 24, која ће бити одржана од 2. до 14. децембра 2018. године у Kатовицама, Пољска, светски су значајни скупови на којима ће бити договорено јачање напора и нове мере на глобалном плану како би се зауставио губитак биодиверзитета, заштитили екосистеми који обезбеђују храну, воду и здравље за милијарде људи, и ублажиле последице климатских промена. Тим поводом, невладине организације су позване да изнесу своје идеје, иницијативе, пројекте, као и визију за унапређење стања животне средине у Србији.

Поводом састанка са НВО, министар заштите животне средине Горан Триван изразио је задовољство због још једне прилике за разговор са организацијама цивилног друштва у циљу размене мишљења и усаглашавања позиција и ставова ради учешћа наше земље на овим скуповима. „Ми ћемо учествовати у раду оба скупа, где ћемо изнети своје ставове о овим питањима, подржавајући међународне иницијативе на заштити биодиверзитета који нестаје. Према подацима експерата, преко 60 посто кичмењака на нашој Планети је изгубљено, а биљне врсте нестају сваког дана; климатске промене су на делу – ово је најтоплији октобар у последњих 30 година. Са невладиним организацијама имамо о чему да разговарамо, ради заједничке позиције према ономе шта се дешава у животној средини у свету“, нагласио је министар. Он је указао да нема успешног рада Министарства без темељне сарадње са цивилним сектором, због чега ће Министарство наставити да подржава њихов рад и развија дијалог, дугорочне партнерске односе. У складу с тим, од свог оснивања, Министарство се у просеку једном месечно састајало са НВО поводом различитих актуелних тема из области заштите животне средине.

Извор: Министарство заштите животне средине

The post Триван на састанку са НВО поводом учешћа на Конференцији УН о биодиверзитету appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »