Триван на отварању прве еколошке продавнице у Србији

Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао је отварању еколошке продавнице – Макси супермаркета компаније Делез, прве оваквог типа у Србији и на Балкану. У овој продавници, компанија Делез Србија заменила је страндардни систем хлађења еколошким системом који је базиран на угљен-диоксиду, чиме је избацила из употребе стандардни фреон Р404А, што доприноси заштити животне средине. Иновативно технолошко решење подржано је од стране Машинског факултета Универзитета у Београду.

Приликом обиласка продавнице, министар Триван је упознат са технолошким решењем расхладног система, његовим економским и еколошким предностима. Наглашено је да овај систем знатно смањује емитовање угљен-диоксида у атмосферу од постојећег, и да је за 25 посто енергетски ефикаснији, због чега представља значајан искорак у очувању животне средине. Истовремено, избацивањем из употребе фреона у систему расхлађивања, компанија Делез Србија у свом пословању остварује европске еколошке стандарде.

Триван је изразио задовољство што је Србија учинила још један пионирски корак за Србију и Балкан, чиме је потврдила своју посвећеност заштити животне средине у читавом региону.  „Елиминисање фреона из процеса расхлађивања је изузетно значајно са становишта заштите животне средине, али ту су и други кораци Делеза Србија као што је смањење употребе пластичних кеса, што су важни резултати, а још важнија је промена у нашим главама, промена у размишљању, да заштита животне средине није само ствар државе, компанија, она је ствар свих нас“, истакао је Триван. Министар је позвао компанију Делез Србија да настави са отварањем еколошких продавница, и друге компаније да се придруже у успостављању еколошких стандарда у свом друштвено одговорном пословању. Посебно је нагласио значај подршке Машинског факултета Универзитета у Београду успостављању првог еколошког расхладног система у продавници, што је још један доказ да Србија има довољно знања и памети за унапређење заштите животне средине, а оно што још увек недостаје је новац.  

 

Извор: Министарство заштите животне средине

The post Триван на отварању прве еколошке продавнице у Србији appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »