Порошенко: Руска црква нема шта да тражи у Украјини

Руска православна црква и њени представници треба да се врате у Русију, изјавио је председник Украјине Петро Порошенко, преноси портал News оne.

Председник Украјине Петар Порошенко (фото : Лола Ђорђевић)

„Зар је то нормално, када се у Кремљу хитно сазива Савет безбедности Украјине под руководством Путина са једним питањем на дневном реду: Како заштитити Руску православну цркву у Украјини? Драги моји, немате шта овде да радите. Нема шта да ради овде ваша црква, ваша војска, ваше оружје. Идите кући у Русију“, рекао је Порошенко.

У Украјини нема представника „руске православне цркве“, канонску Украјинску цркву подржава већина грађана земље, прокоментарисала је Московска патријаршија изјаву Порошенка.

Услед одлуке Цариградске патријаршије да започне процес признавања аутокефалности неканонске украјинске цркве, Синод Руске православне цркве је објавио да прекида еухаристичко општење са Цариградском патријаршијом. Синод РПЦ је ту одлуку назвао канонски ништавном и оценио да је одлука Цариграда о поништавању акта из 1686. године, којим је Кијевска митрополија предата у надлежност Московској патријаршији — политичка.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »