Почео да се примењују систем за препознавање људи по начину хода (ФОТО)

Кинеске власти су почеле да примењују нови алат за надзор и идентификовање људи: софтвер за препознавање јединственог облика тела и начина хода сваког човека, чак и када су им лица скривена од камера, преноси Бета.

Већ у употреби полиције на улицама Пекинга и Шангаја, систем за «препознавање хода» је део акције у Кини за развој вештачке интелигенције и надзор на основу праћења података, који изазива забринутост због сврхе коришћења технологије.

Хуанг Јонгжен, директор компаније «Ватрикс» (Watrix), рекао је да његов систем може идентификовати људе са удаљености до 50 метара, чак и када су окренути леђима или су им лица покривена. То може попунити празнину система за препознавање лица, која захтева слике високе резолуције.

«Анализа ходе се не може преварити намерним ћопањем, погрбљеним ходом иа друге начине», тврди Хуанг, «јер анализирамо све особине целог тела».

«Ватрикс» је прошлог месеца саопштио да се задужио за 100 милиона јуана (14,5 милиона долара) да би убрзао развој и продају своје технологије препознавања хода, пренели су кинески медији.

Кинеска полиција користи систем за препознавање лица да би појединачно идентификовала људе у маси и казнила оне који улице прелазе ван пешачких прелаза, и развија интегрисани државни систем података с камера за надзор.

 

Ипак, нису сви задовољни због увођења система за препознавање хода.

Званичници служби безбедности у западној покрајини Сињанг, где је муслиманско становништво већ под интензивним надзором и живи уз ограничења, изразили су интересовање за нови софтвер.

Ши Шуси, колумниста и коментатор, каже да због нагласка власти у Пекингу на друштвену контролу, није изненађујуће што се таква технологија у Кини брже прихвата него другде у свету.

«Коришћење биометријског препознавања за одржавање друштвене стабилности и за управљање друштвом је незаустављив тренд», рекао је он. «То је сјајно за бизнис».

Та технологија није нова. Научници у Јапану, Великој Британији и у Агенцији САД за информационе системе одбране истраживали су препознавање хода дуже од десет година, покушавајући на разне начине да превазиђу скептицизам према могућности да се људи могу препознати по начину на који ходају. Професори Универзитета у Осаки сарађују од 2013. године са Државном полицијском агенцијом Јапана на пробном коришћењу софтвера за препознавање хода.

Међутим, мало ко је комерцијализовао препознавање хода. Израелска фирма «ФСТ Биометрикс» се затворила ове године услед унутрашњегпора због техничких тешкоћа с производима, рекао је бивши члан њеног саветодавног одбора, Габриел Тал.

«То је рачунарски сложеније од остале биометрије», изјавио је Марк Никсон, водећи стручњак за препознавање хода на Универзитету Саутхемптон у Великој Британији. «Потребни су већи рачунари да би се анализирао ход јер за то потребан низ слика, а не само једна».

«Ватриксов» софтвер из видео-снимка извлачи силуету особе и анализира њене покрете да би направио јединствен модел начина на који хода та особа. Систем међутим још није у стању да људе идентификује, одмах у «реалном времену». Корисници морају да најпре унесу видео у програм којем треба десетак минута да анализира један сат видеа. Програм не захтева посебне камере , већ може да користити снимке обичних камера за надзор да би анализирао ход.

Хуанг, бивши научни истраживач, рекао је да је 2016. године, пошто је схватио колико је та технологија перспективна, напустио академску заједницу да би учествовао у оснивању компаније «Ватрикс». Ту компанију је помогла Кинеска академија наука. Иако софтвер није толико добар као програм за препознавање лица, Хуанг је рекао да је прецизност од 94 посто довољно добра за комерцијалну употребу.

Он предвиђа да се препознавање хода користи уз софтвер за скенирање лица.

Поред надгледања, Хуанг каже да се препознавање хода може користити и за препознавање људи у невољи, рецимо када неки старији човек падне. А Никсон верује да технологија може учинити живот сигурнијим и погоднијим, преноси Бета.

«Људи и даље не признају да могу бити препознати по свом ходу, док сви знају се могу препознати по лицу», рекао је Никсон. «А ми верујемо да сте потпуно јединствени и по начину на који ходате».

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »