Михајловић: Циљ нам је модерна Србија и да идемо напред

У Белој књизи за 2018. Савета страних инвеститора највећи напредак је остварен у грађевинарству и транспорту, али је потребно још ефикасније спровођење реформи у другим областима, изјавила је данас потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

На представљању “Беле књиге” Савета страних инвеститора за 2018, Михајловић, која је и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, рекла је да сектор који води јесте огроман, али даје резултате.

Она је навела да су ти резултати важни не само за листе које се баве условима пословања, као што је Дуинг бизнис листа Светске банке или Бела књига Савета страних инвеститора, већ и за привредни раст.

Увођење електронских грађевинских дозвола довело је Србију у првих 10, односно 11, на свету, на Дуинг бизнис листи Светске банке. Такође, највише препорука из Беле књиге спроведено је у области грађевинарства и транспорта, рекла је Михајловић.

Нагласила је да је циљ Владе да будемо још ефикаснији и да у свим ресорима будемо међу 11 на свету.

Министарка је казала да су планиране реформе у области финансија, привреде, пољопривреде, енергетике које ће додатно унапредити пословно окружење у Србији.

Надамо се да ћемо моћи и у другим областима да будемо тако високо рангирани као што смо у издавању грађевинских дозвола. Наш циљ је модерна Србија и да идемо напред у свему што радимо, каже Михајловић.

Када је реч о грађевинарству, Михајловић је навела да је у плану да до краја 2020. имамо у потпуности електронски катастар, а да се спроводе реформе које се односе на дигитализацију просторних планова.

Она је казала да сектор који води даје резултате који су важни не само за листе које се баве условима пословања, као што је Дуинг бизнис листа Светске банке или Бела књига Савета страних инвеститора, већ и за привредни раст Србије.

Министарка, међутим, каже да 34 одсто спроведених препорука из прошлогодишње Беле књиге није нешто чиме бисмо били задовољни.

Али, важно је да помаци постоје, а ми ћемо наставити са реформама, рекла је Михајловић.

Истакла је да се стално мора водити рачуна не само о доношењу закона, већ и о њиховом спровођењу, јер од тога зависи успех реформи.

Навела је и да је Влада Србије увек отворена за предлоге и мишљења како грађана, тако и привреде, која могу да учине бољим законе који се доносе.

Михајловић је нагласила да је Влада Србије дефинисала приоритете и у оквиру Заједничке групе за унапређење позиције Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке, као и у оквиру Радне групе за спровођење препорука из Беле књиге.

У Белој књизи 2018. Савет страних инвеститора издвојио је грађевинско земљиште и изградњу, заједно са транспортом, међу три области са најбољим учинком у спровођењу препорука овог пословног удружења у протеклој години.

Савет страних инвеститора је пословна асоцијација које окупља 122 компаније, чије укупно улагање у Србију износи више од 33 милијарде евра и које директно запошљавају више од 100.000 људи у Србији.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »