Меј: Нећу постићи договор о Брегзиту по сваку цену

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је данас да неће постићи договор о Брегзиту са Европском унијом «по сваку цену», у тренутку када су две стране у ћорсокаку због ирске границе преноси Танјуг.

Меј је известила владу о напретку споразума о изласку Велике Британије из ЕУ, пренео је АП.

Разговори су запели на проналажењу решења о непостојању царинских испостава или других провера на граници између Северне Ирске, која је део Велике Британије, и чланице ЕУ Републике Ирске.

Према речима портпарола британске премијерке Џејмса Слека, Меј је рекла министрима да је убеђена да ће бити постигнут споразум, али да «иако Велика Британија треба да осигура постизање излазног споразума што је пре могуће, то не треба да буде урађено по сваку цену».

Британска премијерка изјавила је синоћ да је споразум о изласку Велике Британије из Европске уније 95 одсто готов, док ново истраžивање које је наручила телевизија «Ченел 4» показаје да би 54 одсто Британаца данас гласало за останак у Унији, пренео је Ројтерс.

Из кабинета Мејове је саопšтено да је она уверена и да ће реšење око Северне Ирске, који је тренутно тачка неслагања у преговорима о Брегзиту, бити пронађено до рока за постизање споразума који истиче у марту наредне године.

Телевизија «Ченел 4» објавила је да би у случају поновљеног гласања о изласку из ЕУ свега 46 одсто Британаца то подрžало, за разлику од референдума одрžаног у јуну 2016. године када је одлука о Брегзиту донета уз 51,9 одсто гласова «за» и 48,1 одсто оних који су били «против», преноси Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »