Мали: Реформа плата и Пореске управе приоритети у 2019. години

Осим реформе плата, 2019. треба да буде и година реформе Пореске управе и пореског система, поручио је данас министар финансија Синиша Мали који је најавио измене сета пореских закона до краја године.

На представљању “Беле књиге“ Савета страних инвеститора, Мали је рекао да ће за владу и премијерку Ану Брнабић у наредне две године реформа Пореске управе и пореског система бити приоритет.

„Слушали смо коментаре привредника и уградили их у законе које ћемо променити. Измене су управо оне које сте желели“, поручио је Мали привредницима.

Каже да је пре доласка на конференцију имао сасатанак са представницима ММФ који су на тродневној радионици у Србији поводом смерница за реформу пореског система. Ради се, каже, на утврђивању које су то мањкавости система по питању функционисања Пореске управе. Све предвиђене измене закона везаних за порезе који би до краја новембра требало да буду у скупшстинској процедури урађене су, наводи министар, уз узимање у обзир мишљења струке и привредика Србије.

Основни захтев привреде је, каже, смањење оптерећења на зараде што ће бити предвиђено, као и велики број пореских подстицаја за иновативне и друге делатности. Министар је рекао да ће тако неопорезиви део зараде бити подигнут на 15.000 динара и да ће се од 1. јанура већ кренути са мерама за даље смањење оптерећења на плате, подстицање раста и привлачења инвестиција.

Циљ Владе за 2019. је, каже министар, да одржимо и покушамо да убрзамо стопу раста БДП.

“То је основни циљ“, поручио је Мали и истакао да је Влада потпуно посвећена одржању фискалне стабилности уз смањење јавног дуга, као и на раст привреде. Навео је да за први девет месеци ове године раст 4,5 одсто, те да је циљ да буде достигнут исти ниво наредне године како би континуирано износио четири или 4, 5 одсто. Буџет за 2019. годину, како је рекао, подразумева контролисани дефицит и никада веће капиталне инвестиције у нове аутопутев, железничке пруге, мостове и тунеле.

“Желимо да кроз јавна улагања подстакнемо стопу раста“, каже Мали.

Уз одржавање фискалне стабилности, најтеже реформе су иза нас, рекао је Мали и навео да се сада надлежни баве “нијансама“ које треба да подстакну раст и смање стопу незапослености испод 10 одсто. На замерке да нема много времена за јавну расправу, Мали каже да су два примера широке јавне расправе закон о јавним набавкама и закон о накнадама.

“Биле су три велике јавне расправе о закону о јавним набавкама. Сви заинтересовани су могли да учествују. Слично је и са законом о накнадама“, каже Мали.

 

 

 

 

извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »