Јоксимовић: Вучић и СНС одговорном политиком подигли углед Србије

Министар за европске интеграције Србије и секретар СНС-а Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да ће председник Србије Александар Вучић током Самита шефова држава и влада из редова Европске народне партије (ЕПП) изнети ставове Београда и забринутост због последњих потеза Приштине којима се поред подривања поверења у Бриселски дијалог, подривају и регионални економски односи.

Јоксимовић је, говорећи о значају учешћа председника Вучића на Самиту ЕПП-а, пред наставак дијалога Београда и Приштине, навела да је Самит можда и утицајнија платформа за преношење ставова, изграђивање сопствене позиције и промовисање међу важним актерима процеса.

„Мислим да ће председник Вучић искористити ову прилику да изнесе све наше ставове и забринутост пре свега због последњих потеза Приштине, којима се не подрива само поверење у дијалог, који је већ одавно подривен, већ се подривају и регионални односи, чак и регионални економски односи о којима смо сви говорили да би били најприхватљивији, јер је свима у интересу боља економија“, казала је Јоксимовић.

Према њеним речима, потези Приштине, који подривају чак и економску регионалну сарадњу су разлог не само за забринутост, већ и за изношење става Србије о тим питањима. Како је навела, председник Вучић и други учесници Самита, међу којима су Јоханес Хан, Ангела Меркел, Бојко Борисов, Себастијан Курц, разговараће и о другим темама везаним за регион Западног Балкана који, каже, поново постаје комплексан.

Истакла је да је Србија увек перципирана као стуб стабилности и навела да је то незахвална позиција, иако говори добро о нама, али није увек једноставна.

„Председник Вучић и ми смо увек перципирани као стуб стабилности и то нам некада намеће и обавезу додатног спуштања лопте, додатне трпељивости која није увек једноставна, ни лака, али очекивања од нас по питању стабилности су велика, а то смо заслужили одговорном политиком“, казала је Јоксимовић.

Како је навела, председник Вучић и Српска напредна странка заиста заслужују то поверење.

„Верујем да ће председника сви вечерас и сутра пажљиво саслушати и сигурна сам да ће то имати знатног одјека у овим круговима који на крају креирају европску политику према нашем региону и нашој земљи“, каже министарка.

Говорећи о Самиту, Јоксимовић је навела да је Европска народна партија скуп странака у Европи десног центра, које су углавном водеће странке бројних земаља ЕУ, као што су странка Ангеле Меркел, Себастијана Курца, Бојка Борисова… Каже да је Српска напредна странка већ две и по године придружена чланица, што је највиши степен чланства коју једна странка, која долази из земље која није чланица ЕУ, може да има.

„То значи да ми учествујемо у свим одлукама изузев оних које се тичу директно европских институција, јер нисмо чланица ЕУ“, навела је.

Према њеним речима, СНС је врло активна као чланица ЕНП, што је високо вредновано, те да ће управо због тога председник Вучић сутра током пленарног заседања, када ће се изабрати главни кандидат ЕНП на изборима за Европски парламент и европске институције следеће године, добити место у првом реду.

Јоксимовић каже да то представља важан дипломатски невербални сигнал за то колико је председник Вучић лично и СНС вреднован у тим круговима.

„Председник ће седети у првом реду, а поред њега ће бити Себастијан Курц, ту ће бити Бојко Борисов, Виктор Орбан, као и Тајани, председник Европског парламента, Жан Клод Јункер, председник Европске комисије, Доналд Туск, председник Европског савета, највећа и најважнија имена у овом тренутку, сви они који су на неки начин задужени за наш регион и Србију, као што су и комесар Хан, известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер, а сви припадају групацији ЕНП“, навела је Јоксимовић.

Каже да то говори о утицају који је СНС и као странка и као Влада предвођена СНС-ом успела да створи на два нивоа, државном, али и партијском који се изузетно вреднује, јер се, каже, све одлуке прво доносе на нивоу страначких групација у Европском парламенту, а онда и креирање политика.

„Ми смо пре две и по године отворили ову платформу за додатно лобирање за интересе Србије и највећи значај овога јесте што ћемо видети шта су главне теме у ЕУ данас, какав је њихов однос према актуелним питањима, од европских избора, али и Брегзита, економских питања, односи са другим глобалним силама и наравно однос према региону“, каже министарка Јоксимовић.

Додала је да је Самит прилика и да председник Вучић изнесе јасно позиције Србије везано за сва важна регионална питања у овом тренутку, као и очекивања и да чује шта је то што ће бити „траса политике која ће се водити према региону у наредном периоду“, посебно имајући у виду да након европских избора наредне године следе можда и промене у структури и политици ЕУ.

 

 

 

извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »