Гостовање Бранка Ружића у „Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи: Усвојеним сетом мањинских закона унапређени су положај, статус и права мањина

У јутарњем програму Хепи телевизије „Добро јутро Србијо“ гост је био Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.

Актуелна тема су Избори за Национално веће, шта је оно донело?

– Сматрам да је значај огроман и усвојен је сет мањинских закона и на тај начин унапређени су положај, статус и права мањина. Ради се на образовању, употреби писма, описмењавању. Ту нема политичке власти и не бих давао ексклузивитет ни једнон националној мањини – рекао је министар Бранко Ружић

Угљанин има добар део власти, тамо су „сви са свима“.

– Када говоримо о локалним властима то је специфично. Сви су са свима, председници општина Сјенице и Тутина су представници странке Угљанина. Са њима имамо одличну сарадњу и чуди када Угљанин изађе и прича о Србији као фашистичкој држави и чуди ме како га не смена у странци – рекао је министар за државну управу и локалну самоуправу и додао.

– У Србији се граде путеви, медицински центри и још много тога и онда не можете да дозволите да неко у изграђеној држави која има похвале од стране Европе да дође неко и да говори о фашистичком друштву.

Већ се најављује да је могућа коалиција Љајића и Угљанина.

– Што се тиче спекулација и важно је да Љајић није носио директно листу и како ће нијансирати своју сарадњу и у којим начелима и принципима видећемо – истакао је министар Ружиић.

Србија је једина на Балкану остала мултиетничка. Сви су бежали у Србију током ратова, док су друге земље остале „чисте“. Србија је оаза.

– Ми испадамо најгори „од све деце“ што је супротно од чињеница и то полако почиње да избија у јавност. Били су злочини од стране свих народа, али када погледате структуру где су Срби били у којим градовима и онда када видите статистику, Срби нису криви – истакао је Бранко Ружић.

Постоје фондови за мањине, да ли можемо очекивати од Европе да похвали мањинску политику.

– Финансирају се пројекти из Министарства културе локалне управе и самоуправе и подигли смо фонд. Постоји кординација Националног савета и мањина. Та координација је добила упит од нас за ову и претходну годину, шта би желели да се финансира. Језик националних мањина је била одлука. Ламберто Банијер је боравио у Београду и похвалио рад и истакао да смо лидери у неким сегментима и да смо много бољи него неке земље које решавају исти проблем – рекао је министар и додао

– Били смо похваљени и за поглавља која третирају питања мањиња, тачније 23 поглавља. Чак у неким сегментима дајемо веће могућности. Ради се на новим законима, да финансиртање буде пропраћено на добар начин, ради се на упису у матичне књиге и има доста ствари које унапређујемо у континуитету. Србија је политичка држава – истакао је министар Ружић.

Евидентан је јако велики напредак у правима Рома. Ради се на томе да се припадници ромских мањина оспособе за рад, описмене како би бии конкурентни на тржишту рада и како би се уклопили у сиситем. Најважније је да Роми схвате да су део друштва.

– Они су мањина која је највише угрожена. Роми су заиста један интегрални део друштва у Србијии што се тиче актуелних времена чинимо много као држава и заједно са људима из света боримо се да се изборимо са патридијом и ни један Ром неће бити без личне карте. Урадили смо највише у региону. Друго решење је да што више Рома запослимо и едукујемо и најважније је да Роми схвате да су део друштва и да могу да се интегришу у ово друштво, они су огледало нас. Немају стратегију, штоје лоше, било би логично да имају више представника у парламенту, било их је, али се они брзо посвађају. Мисим да имају усуд да не могу да дођу до заједничког именитеља – рекао је Бртанко Ружић

Зашто је одложен Закон о платним разредима, лекари су се побунили као и многе струке због висине плата.

– Ради се о захтевном процесу и читава Влада је била укључена у процес. Имали смо интерни дијалог и разговарали смо о координатном систему где ће свако да буде на свом месту што се тиче платних разреда. Направили смо велики искорак, уважили смо велики број захтева и приговора синдиката и захваљујемо им се јер су се борили за своје циљеве и остала је да се уради јасна финансијска слика. Раде се подробније финансијске анализе. Када имате модел који улази 1. јануара 2019. године у систем онда повећање плата у разредним секторима и разлика у износима у тако кратком времену не може да се уради. Зато је закон одложен, али је то српски модел који је применљив на Србију и дошли смо до најширег могућег именитеља за све и желимо да 2020 дочекамо спремни и да побољшамо ствари – истакао је министар и додао.

– Веома је тешко и морате да схватите синдикате који се боре.Највећи проблем је психологија, финансије нису проблем – истакао је министар Бранко Ружић.

Извор: ТВ Хепи

The post Гостовање Бранка Ружића у „Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи: Усвојеним сетом мањинских закона унапређени су положај, статус и права мањина appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »