Француски амбасадор о застави Косова: Макрон позвао и поражене у Великом рату

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони казао је да Француска добро разуме да је случај «заставе Косова» у париском Нотр Даму тежак за Србију, али да је намера Француске да се искаже поштовање жртвама рата на свим странама у Европи, како победницима, тако и пораженима.

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони (Фото: Лола Ђорђевић)

Мондолони је гостујући на РТВ1 рекао да 11. новембра у Паризу смисао није у победи савезника, која је прослављана великом војном парадом уз учешће и српске војске у првим редовима, већ у сећању на жртве рата и на мир, што је и био разлог да председник Макрон позове и поражене у Првом светском рату, «неке земље које нису ни постојале», наводећи Казахтсан, Узбекистан, Ирску, Косово.

«Овај догађај са заставом Косова не сме да баци сенку на наше славне дане из 1918. године, на изузетно блиско савезништво и на доба »братства у оружју»», поручио је Мондолони.

Мондолони је навео да је дужност да се сећамо где је била Србија, која се бранила, што, додаје, не треба релативизовати.

Он је подсетио на српске жртве у рату, на чињеницу да је 28 процената становништва Србија изгубила, а 3/4 људства изгубила је српска војска.

«Нико не доводи у питање кључну улогу Србије у Првом светском рату, посебно не Француска. То је стварност и то су чињенице. Србија је била централни актер Источног фронта», навео је Мондолони.

Као један од симбола велике заједничке победе и пријатељства Француске и Србије, Мондолони је поменуо обновљени споменик захвалности Француској на Калемегдану, који ће отворити француски председник Макрон у децембру приликом посете Србији.

Како је рекао, тај је монумент јединствен у свету.

«Нигде у свету нема оваквих споменика. Имате споменике личностима, али читавој једној земљи, то не постоји», навео је Мондолони.

Ђорђевић и Мондолини приликом обиласка радова на рекострункцији споменика захвалности Француској на Калемегдану (Фото: Лола Ђорђевић)

На тему односа Београда и Приштине, Мондолони очекује да ће могући разговори председника Србије и Косова, Вучића и Тачија у Паризу 11. новембра бити прилика «која може да послужи напретку».

«Ми немамо црвених линија, Београд и Приштина треба да дођу до глобалног решења, које ће бити трајно и допринети стабилности региона. За нас нема црвених линија нити бланко чекова, ми се не супротстављамо решењу, а принципијелно ни разграничењу», објаснио је Мондолони.

Потребан је договор који ће коначно да реши ово питање и Француска неће да дели лекције, рекао је амбасадор.

«Што пре то боље, и нама је требало пуно времена да се помиримо са Немцима, а да не кажем са Енглезима», закључио је Мондолони.

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »