Епидемија малих богиња поново прети: Ништа нисмо научили, зар треба да нас нечија смрт опамети?!

Мале богиње поново прете Србији, а епидемија која траје од октобра прошле године, уопште није ни престајала иако су многи мислили да ће је лето зауставити.

Да је то тако говоре подаци Института за јавно здравље «Др Милан Јовановић Батут». Они нам потврђују да су се мале богиње шириле међу грађанима током јула, августа, септембра и октобра, а највише у Београду. Током тог периода укупно су оболеле 103 особе, а више од половине у Београду — њих укупно 60.

Поново смо угрозили «заштитни бедем»

Истовремено, према истим подацима, у првих шест месеци ове године вакцинисано је 52,9 одсто двогодишњака, што је за око 20 одсто више него у истом периоду прошле године.

Такође, ревакцинисано је пет одсто више шестогодишњака, али је обухват вакцинацијом и даље далеко испод оних неопходних 95 одсто, што предстваља «заштитни бедем» за ширење богиња међу становништвом Србије.

И баш ту проф. др Зоран Радовановић, епидемилиог, види «простор» за избијање епидемије морбила у Србији. Он за «Блиц» каже да сада очекује ширење морбила, али не као од октобра прошле године до пролећа ове.

Зар морамо да чекамо први смртни случај?

 Чак и да остане мали обухват вакцинацијом неће бити исти број оболелих јер су већ многи стекли имунитет прележавши ту дечју болест. Са друге стране, обухват вакцинацијом је мало бољи него што је то било прошле године, али није довољан јер је неопходно да 95 одсто деце буде вакцинисано да се болест не би ширила. Реално је очекивати да ће се опет народ узбунити када буде умрла прва особа ове сезоне — наводи проф. др Радовановић.

Према његовим речима, уколико нећемо нову епидемију онда би требало свако да уради свој део посла — педијатри да убеђују родитеље да вакцинишу своју децу или да их пријаве санитарној инспекцији.

Такође, зависиће и од енергичности судија да воде поступке против родитеља који су одбили да вакцинишу своју децу. Србија јесте тренутно у врху Европе по броју умрлих од морбила — навео је проф. др Радовановић.

Најновији подаци «Батута» кажу да су од јула до новембра од морбила оболеле укупно 103 особе.

У јулу је пријављено 49 случаја оболевања од малих богиња. Највише их је било на територији Београда — 14. Осим тога, у Новом Саду — два, Жабљу — један, Параћину — шест, Ћуприји — један, Дољевцу — један, Лесковац — 19, Власотинце — три и на Косову и Метохији — два. Уједно, у јулу је пријављено и највише случајева обољевања. Следећег месеца оболело је 16 особа и то највише у Београду — 15 и једна у Панчеву — кажу у «Батуту».

Према истим подацима, а у авагусту је број оболелих био 16, док их је у септембру било 15.

У октобру су пријављена 23 нова случаја оболевања од малих богиња — наводе у «Батуту».

Светска здравствена организација расправљала о Србији

Светска здравствена организација (СЗО) сврстала је у августу Србију у сам врх Европе по броју умрлих од морбила.

У исто време из «Батута» су јавили да су у првих шест месеци дате скоро 22.000 доза ММР вакцине више него у истом периоду прошле.

Према истим подацима, досад су оболеле 5.764 особе, а умрло њих 15.

Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година. Већина оболелих, њих 94 одсто, били су невакцинисани, непотпуно вакцинисани или непознатог вакциналног статуса – кажу у «Батуту».

Извор: https://www.blic.rs

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »