Дачић: Унија Комора повукла признање Косова

Унија Комора, острвска држава у Индијском океану, повукла је признање Косова, потврдио је министар спољних послова Ивица Дачић након састанка са министром спољних послова и међународне сарадње Уније Комора Суеф Мохамедом ел Амином.

Министар Дачић је захвалио госту што, како каже, схвата наше проблеме.

„Ми једни друге помажемо, подржавамо и наши народи ће имати користи од овога. Желимо да променимо списак признања који Приштина држи. Они стално говоре да су то моје лажи и клевете. Ево данас могу да се увере да је то истина, да су ноте аутентичне. Ми нисмо против Косова него против тога да је признање свршени чин“, додао је Дачић.

Гост из Уније Комора каже да ће увек консултовати Србију на маргинама великих конференција како би потврдили партнерство две државе.

„За нас Косово преставља саставни део ваше земље и подржавамо преговоре који су у току како би било више мира за вашу и земље у региону. Једино дијалог омогућава да се створи сарадња између народа. Моја земља је првобитно признала независност, али сада треба дати шансу дијалогу да би сутра било кохабитације и мира између вас и суседа у региону“, рекао је Суеф Мохамед ел Амин.

Он је српском колеги уручио ноту у којој се децидирано каже да Влада Комора после анализе повлачи признање Косова.

Двојица саговорника подсетила су да пријатељство две државе датира из шездесетих година прошлог века и да су Комори у остваривању независности и потврди тероторијалног интегритета имали велику подршку ондашње Југославије, а данас и Србије. Зато су договорили проширење сарадње на свим пољима.

То је десето повлачење признања независности јужне српске покрајине.

Дачић је рекао да Приштина говори да су повлачења признања Косова лажи и клевете, јер их то боли. Иако су, каже Дачић, рекли да су то неке „безвезе земље“, то је ипак 10 гласова у УН.

До сада су признање Косова повукли Гранада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Унија Комора је по државном уређењу република, смештена на северном делу Мозамбичког канала на источној обали Африке између североисточног Мозамбика и северозападног Мадагаскара.

Држава се састоји од три велика острва и бројних мањих острва и има око 795.000 становника (процене у 2016. години). Главни град је Морони.

Министар Дачић поклонио је госту са Комора дрес Црвене Звезде са именом Бена, играча који долази из те острвске државе.

Извор и фото: РТС

The post Дачић: Унија Комора повукла признање Косова appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »