Дачић: Угљанин не представља опасност, нити претњу

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је поводом најновије изјаве Сулејмана Угљанина, да некада не треба губити превише времена и улазити у полемику у вези са нечим што не може да изазове реалну претњу, ни опасност.

Дачић је на конференцији за новинаре истакао да је био премијер владе у којој је Угљанин био министар и да га за те две године није чуо да је говорио ништа слично.

„Можда је решење да опет уђе у Владу“, рекао је Дачић, нагласивши да не предлаже ништа већ да само говори шта су могући узроци и последице.

Дачић је рекао да сви грађани Србије, без обзира на националност, желе мир и стабилност, те да су сви међународни фактори оценили да су српски закони по питању националних мањина добри.

„Овде је реч о политичким односима и политичким конотацијама које се тичу и релација унутар те националне мањине“, рекао је Дачић.

Ивица Дачић каже да институције Европске уније треба да реагују на одлуку Приштине да за десет одсто повећа порез на робу из Србије и истакао да је јасно да Приштина не жели дијалог.

Србија је спремна за наставак дијалога са Приштином, најављеног за ову недељу, али да је питање како наставити разговор после такве одлуке Косова.

„Ово је питање којим треба да се позабаве и институције ЕУ. Видели смо саопштење, били су оштрији, изненадили су ме“, рекао је Дачић и додао да је таква одлука не само у супротности са споразумом Косова са ЕУ и Цефта већ и с Берлинским процесом и идејом комесара Јоханеса Хана о заједничком економском простору.

„Бојкот српске робе, ја још нисам видео где је успео тај бојкот“, рекао је Дачић.

Он је оценио да таква одлука Приштине није усмерена само према Србији, већ је и порука ЕУ да морају да им дају визну либерализацију, што ЕУ не чини.

„Ово је реакција, не иде им добро, причају да лажемо, да нападамо Косово… Ово што су сада урадили ван је сваке логике и ми чекамо и реакцију Европске уније“, рекао је Дачић.

Упитан који ће бити наредни корак Београда, Дачић је одговорио: „Немамо ми шта да предузимамо кораке“.

Министар је рекао да се уочи наставка дијалога у Бриселу увек деси нешто у Приштини што га омете, зато што Приштина не жели компромис и разговор.

Извор и фото: Танјуг

The post Дачић: Угљанин не представља опасност, нити претњу appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »