У част победе снагу Србије показаће чак 8.000 војникa (ФОТО)

Први плотуни у част завршетка Првог светског рата на великој здруженој вежби Војске Србије “Век победника” одјекнуће у четвртак на чак десет локација широм земље. Овим маневрима наше оружане снаге одаће пошту славним прецима, али и у најсложенијим условима проверити своју борбену готовост.

Војска Србије (фото: Лола Ђорђевић)

Војнички критеријуми — број учесника, количина коришћене технике, захтевност терена, сложеност сценарија — “Век победника” сврставају у најсложеније вежбе, какве војске у овом делу Европе ретко изводе.

Током три дана, од 8. до 11. новембра, Војска Србије “задејствоваће” највећим делом борбених средстава које поседује.

Своје моћи, између осталог, провериће чак стотину тенкова, исто толико оклопних борбених возила, 100 артиљеријских и земљаних и противваздушних ракетних средстава…

Подршку снагама на земљи из ваздуха провериће и авиони “миг 29”, хеликоптери “Ми 17”, “гама” и “газела”.

Војска Србије (фото : Лола Ђорђевић)

У вежби ће учествовати укупно 8.000 припадника ВС, од чега ће већину чинити припадници Копнене војске, међу којима и снаге за брза дејства из пројекта “1.500 плус”

На вежби ће бити и речна флотила, као и шира палета наоружања која се уводи у опремање Војске Србије.

Реч је о “лазару”, самоходним хаубицама “нора”, ПВО систему ПАСАРС-16, малом и великом “милошу”, а биће и нових чамаца и велики број пешадијског и стрељачког наоружања, оптоелектронских склопова и заштитне балистичке опреме — најављују из Генералштаба Војске Србије.

Војска Србије (фото : Лола Ђорђевић)

Војни врх подвлачи да ће ова вежба бити специфична по симулацији ратне угрожености земље и истовременом бојевом гађању на више локација на државној територији.

Током четири дана вежбе грмеће на полигонима “Пасуљанске ливаде”, “Пештер”, “Тител”, “Међа”, “Боровац”, “Орешац”, на Великом Јастрепцу, Зворничком језеру и у околини Сремске Митровице.

Све скупа, у вежби ће учествовати 645 борбених система.

Ово наоружање најозбиљније се рачуна у заштити територијалног интегритета и суверенитета земље — подвлаче у врху Војске Србије, и наглашавају да ће ударну снагу на овој вежби чинити стотину тенкова.

 Руска армија, примера ради, иако неупоредиво већа и моћнија често организује маневре на којима учествује по 300-400 тенкова. Наших стотину, спрам величине државе и њене економске моћи, добро илуструје снагу оружаних

Војска Србије (фото : Лола Ђорђевић)

У готово свим јединицама Војске Србије у току је пуна мобилизација људства и технике. Јединице које ће учествовати у вежби већ неколико дана су на терену.

На локацијама маневара у току су припреме за вежбу.

Своје позиције прве су заузеле јединице логистике, које су успоставиле систем комуникација, подигле биваке за смештај људи и технике, пољске кухиње и амбуланте. У току је разрада сценарија и последње брушење задатака које ће чете, водови и одељења извршавати.

У Војсци Србије наглашавају да ће се вежба одиграти у условима који су верни ратним. Своју кулминацију “Век победника” имаће 10. новембра, за када је предвиђено финално полагање војничког испита.

(фото : Лола Ђорђевић)

Тог дана ће бити уприличен и тзв. Дан високих званица, а велики део маневара биће приказан и грађанима. Тог дана у погону ће бити сви борбени ефективи предвиђени да учествују у вежби.

Акценат ће и овог пута бити стављен на снаге за брзо реаговање, које последњих година постају окосница оружаних снага у супротстављању могућој агресији.

Реч је о најбоље утренираним и опремљеним јединицама, које за веома кратко време могу да реагују на свакој тачки Србије.

У овом корпусу су и падобранци 63. падобранског батаљона из Ниша, који ће и на овој вежби тестирати брзину и умеће десантирања из ваздуха.

Војска Србије (фото : Лола Ђорђевић)

Гађања су бојева, што је једина права провера умешности посада. Теренска дејства су врло често непредвидива и пуно је тога што се мора на време обезбедити.

Добра оцена на вежби зависи од много параметара. Иза снага које непосредно учествују, практично, стоји цела Војска Србије — истичу у Генералштабу.

Војни врх, поводом века победе у Првом светском рату, за разлику од уобичајене праксе, одрекао се свечаног и церемонијалног обележавања великог јубилеја.

Процењено је да је корисније да Војска Србије ода почаст славним прецима не парадама и манифестацијама већ — провером реалних снага на терену.

У вежби “Век победника” своју ролу добиће најбоље наоружање којим располаже Војска Србије.

Министар одбране Србије Александар Вулин (фото : Лола Ђорђевић)

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да ће предстојећа вежба “Век победника 1918-2018” бити изведена у реалним условима и да ће Војска Србије за то време утрошити 103 тоне убојних средстава.

Вулин је у недељу, у пратњи начелника Генералштаба ВС Милана Мојсиловића, команданта Копнене војске Милосава Симовића и начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове Илије Тодорова, обишао припаднике Петог батаљона Војне полиције који се у војном комплексу “Орешац” припремају за предстојећу вежбу.

Р. Драговић

http://www.novosti.rs

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »