Ружић: Угљанин се вратио у своју екстремистичку прошлост

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да се носилац листе „Самоопредељење“ Сулејман Угљанин, изјавом да је Србија фашистичка творевина, вратио у своју далеку екстремистичку прошлост.

Ружић каже и да је парадоксално да Угљанин говори о фашизму у Србији.

„Парадоксално је да било ко у демократски уређеној земљи као што је Србија говори о фашизму, а нарочито не неко ко је, према прелиминарним резултатима, победио на изборима за Бошњачки национални савет“, рекао је Ружић новинарима у Белој Цркви.

Министар је нагласио да од Угљанина ништа не може да изненади, па ни „таква опскурна реченица“ и оценио да највећу штету од такве изјаве неће имати Угљанин, али да могу трпети грађани Србије.

Истиче да Угљанин никада није покушао да разуме да се по закону савети националних мањина не баве дневном политиком, нити нелегитимним политичким циљевима који нису утемељени у Уставу, а које Угљанин, каже Ружић, константно промовише.

„Ништа ново од њега. Он је плусквамперфекат у том смислу и надам се да ће превагнути мудрост у конституисању свих националних савета, па и Бошњачког националног вијећа“, казао је министар.

На питање новинара да ли мисли да Расим Љајић може да направи коалицију са Угљанином, Ружић је рекао да не жели да се бави спекулацијама и подсетио да Љајић није лично учествовао на изборима за националне савете национслних мањина.

„То је питање за господина Љајића, а оставио бих у складу са демократским начелима онима који су учествовали на тим изборима да искористе законом прописани рок и договоре на који начин ће афирмисати традицију, културу, оразовање и службену употребу језика националних мањина, па и бошњацке националне мањине“, нагласио је Ружић.

Упитан о неправилностима у току избора и најављеним кривичним пријавама Нациналног савета Словака, министар је навео да је изборни процес за националне савете спроведен у складу са споразумом потписаним са Републичком изборном комисијом (РИК), у чијој је надлежности утврђивање евентуалних неправилности и кршења изборне процедуре.

„Када је реч о евентуалним неправилностима, то су појединачни случајеви који не потврђују правило“, рекао је Ружић.

Он је подсетио да је законски рок да РИК објави званичне резултате четвртак, 8.новембар, до 20 сати, након чега национални савети имају рок од 20 дана да се контституишу.

Министар је изразио задовољство због демократске и фер атмосфере на изборима за националне савете националних мањина на којима су учествовале 22 изборне листе.

Извор и фото: Танјуг

The post Ружић: Угљанин се вратио у своју екстремистичку прошлост appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »