Нобеловци траже споразум о информисању и демократији

Група од 25 јавних личности, међу којима је више добитника Нобелове награде, упутили су у понедељак свечани позив светским лидерима да потпишу «пакт о информисању и демократији».

Економисти Амартја Сен и Џозеф Стиглиц, правница Ширин Ебади и писац Марио Варгас Љоса директно су се обратили шефовима више од 60 држава и влада, поред осталих Доналду Трампу и Владимиру Путину, учесницима Париског форума за мир који ће бити одржан од 11. до 13. новембра у склопу обележавања стогодишњице од краја Првог светског рата.

Чланови Комисије за информисање и демократију, окупљени на иницијативу Репортера без граница, позвали су лидере да «покрену политички процес» који би до вео до потписивања пакта «у наредних годину дана».

«У кључном историјском тренутку пакт би требало да успостави демократске гаранције за информисање и слободу мишљења», наводи се у апелу.

Француски председник Емануел Макрон је изразио жељу да «мобилише» међународне лидере по том питању.

Комисија је данас објавила «Међународну декларацију о информисању и демократији» која би могла да служи лидерима као смерница за рад.

Права на поуздане информације, на поштовање приватности, на транспарентност власти нека су од неопходних демократских гаранција «у контексту глобализације, дигитализације и нарушавања јавног простора».

Предложено је и стварање «међународне експертске групе за информисање и демократију», а интернет гиганти су позвани да «поштују фундаменталне принципе», преноси Танјуг.

«Слободама, друштвеном уговору и миру прете политичка контрола над медијима (…), масовно дезинфомисање на интернету, економско слабљење квлаитетног новинарства и напади на новинаре», наводи се у апелу.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »