На вежби “Век победника“ летеће највероватније чак 8 МиГ-ова 29

Предстојећа војна вежба „Век победника 1918-2018“ која ће бити највећа по обиму од осамостаљења Србије 2006. године, биће изведена у част обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата а истовремене вежбовне активности уз примену убојних средстава биће одржане на 10 локација.

полетање МиГ-а 29 у Батајници (фото : Лола Ђорђевић)

На њој ће у периоду од 8. до 11. новембра учествовати око 8000 припадника Војске Србије, биће употребљено око 600 борбених система као и 24 ваздухоплова.

Озбиљније припреме јединица које ће учествовати на вежби започеле су на полигонима још крајем октобра а према доступним фотографијама које је објавило Министарство одбране, најдинамичније је за сада било на Пештеру.

Поред присутне технике Копнене војске изнад ове локације су надлетали авиони и хеликоптери РВ и ПВО, међу њима ловци МиГ-29, јуришници Орао, лаки вишенаменски хеликоптери Газела, лаки борбени ГАМА и средњи транспортери Ми-8.

МиГ 29 у Батајници (фото : Лола Ђорђевић)

Увежбавање војне авијације примећено је и изнад матичних ваздухопловних база али и осталих полигона на којима је планирана њихова употреба. Тако су се, почевши од аеродрома Батајница али и у другим крајевима Србије протеклих дана могао видети до скоро незамислив број авиона МиГ-29. У суботу 3. новембра је на пример виђено 6 29-ки, прву формацију чинила су три, другу два авиона а иза њих их је пратио последњи шести примерак.

Већ у понедељак 5. новембра летело је 7 авиона, две формације од по 3 авиона и поново један усамљени авион. Касније су у рејону Батајнице виђени како лете у једној формацији, а данас, како Танго Сиџ сазнаје, може се десити да лети чак 8 МиГ-ова 29 што се није догодило око 20 година а овако бројне формације нису виђене и дуже време.

Како смо сазнали полетео је и трећи старији примерак коме су ресурси истекли ове године, у питању је двосед 18301 па тако РВ сада може рачунати на 9 29-ки.

МиГ29 у Батајници (фото : Лола Ђорђевић)

Остало је да се први лет изврши само још на последњем, десетом односно шестом авиону који је добијен од Русије а који је након генералног ремонта испоручен 1. новембра.

Што се тиче ловачко-бомбардерске авијације, са Лађеваца је у протеклих неколико дана обично полетало до 4 јуришника Орао, како једноседа Ј-22 тако и двоседа Њ-22. На основу доступних фотографија може се видети да је летело укупно 6 Орлова.

Њихове посаде су веч имале и увежбавања ракетирања и бомбардовања, авиони су уочени да лете са лансерима Л-16-57 невођених ракетних зрна БР-1 и 2 калибра 57 мм као и фугасним бомбама ФАБ-100 М80 и ФАБ-250 М79.

Прва објављена фотка наших МиГ-ова 29 са вежбовном ракетом УЗР-73. На фотографији двосед МиГ-29УБ изнад Пештера / Фото: Министарство одбране Србије

Са друге стране поједине 29-ке су имале окачене вежбовне ракете УЗР-60 (учебно-записывающая с регистратором) као и УЗР-73 које готово никада нису виђене на до сада објављеним фотографијама наших авиона.

Извор: https://tangosix.rs/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »