Исламска држава за собом оставила 200 масовних гробница

Најмање 200 масовних гробница пронађено је у Ираку у областима које су раније биле под контролом екстремистичке Исламске државе, наводи се у извештају који су објавиле Уједињене нације.

У гробницама се налазе остаци тела више хиљада људи за које се верује да су жртве сунитске екстремистичке групе, која је у периоду између јуна и децембра 2014. године освојила већи део северног Ирака, прогласивши га својим «калифатом», преноси Ројтерс.

Међу њима има и жена, деце, старијих особа и инвалида, као и припадника ирачких оружаних снага и полиције, наводи се у извештају УН.

Раније су УН саопштиле да је скоро 33.000 цивила убијено у нападима Исламске државе у Ираку, а да је више од 55.000 рањено.

Гробнице су пронађене у четири провинције: Нинева, Крук, Салах ел-Дин и Анбар, које се налазе у западних и северним деловима земље, у близини границе са Сиријом.

Исламска држава је те области држала под контролом до децембра 2017. године, када су је поразиле ирачке снаге, уз подршку коалиције предвођене САД.

Процењује се да се у 202 гробнице налази између 6.000 и 12.000 тела жртава, али се напомиње да је тешко утврдити тачан број јер је до сада ископано само 28 масовних гробница, а ексхумирано 1.258 тела.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »