Аустрија ће ипак подржати пријем Косова у Интерпол

Себастијан Курц, аустријски канцелар рекао је агенцији АПА, поводом посете Приштини, да та земља подржава напоре Косова да буде примљена у чланство Интерпола.

Себастијан Курц (Фото: Лола Ђорђевић)

Себастијан Курц тврди да је и његов коалициони партнер Слободарска странка (ФПО) Хајнца Кристијана Штрахеа променила свој став с тим у вези.

Наиме, Штрахе је приликом недавне посете шефа српске дипломатије Ивице Дачића Бечу најавио да Аустрија неће подржати пријем Косова у Интерпол, нити у било коју међународну организацију, док се не постигне решење између Београда и Приштине.

Штрахе је, пре две недеље, рекао и да је тај став усаглашен и са председником Аустрије Александером ван дер Беленом, који је, међутим, тада поручио да аустријски став није у потпуности решен.

АПА додаје да Влада у Бечу наводи да је Курц договорио са Штрахеом и министром унутрашњих послова Хербертом Киклом да ће «Аустрија на том састанку прихватити чланство Косова».

Штрахе је имао критички став према чланству Косова у Интерполу, али су експерти изнели аргументе у вези међународне полицијске сарадње, који су били одлучујући, наглашено је из аустријске владе.

Указује се да је приоритет председавања Аустрије ЕУ да се подрже све државе Западног Балкана у приближавању ЕУ, као и у спровођењу потребних реформи.

«То посебно важи и за област унутрашње безбедости и борбу против корупције. Ми због тога имамо интерес за појачану полицијску сарадњу», рекао је Курц.

И министар унутрашњих послова Кикл истакао је у изјави да, и поред све оправдане критике, чланство Косова у Интерполу доноси предност у борби против криминала, пошто олакшава прекограничну сарадњу полиција.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »