Запад тражи да не иритирамо Албанце?!

Западне земље траже од Србије да обустави дипломатску акцију којом успешно успева да утиче на државе које су признале тзв. Косово да тај став преиспитају и пониште. Наводни разлог којим Запад правда свој захтев је да Београд таквим иницијативама «нарушава дијалог са Приштином».

министар спољних послова Ивица Дачић (фото : Лола Ђорђевић)

Ово је, за «Новости», потврдио и шеф дипломатије Ивица Дачић, који је у недељу саопштио да је Гренада девета земља која је повукла признање независности тзв. Косова.

 Албанска страна се жали западњацима на мене, а Запад тражи да престанемо са тим јер то иритира Албанце и, као, штети дијалогу, док су њихова лобирања за нова признавања и чланства у међународним организацијама у реду — каже Дачић, за «Новости».

Он је у недељу, после сусрета с Петером Дејвидом, министром спољних послова Гренаде, острвске државе у Средњој Америци, рекао да је та земља поништила све претходне одлуке у вези са статусом Косова, што значи и признавање Косова као независне државе.

То је још један велики резултат, не само у оспоравању косовске независности, већ у схватању тог проблема, да се он може решити само дијалогом, а не, како то Косово сматра, да је ствар већ решена. И приликом гласања за њихово чланство у Интерполу видеће се да та ствар није решена и да је лажна листа Приштине о броју држава које признају Косово. Пошто, наводно, имају толики број држава, онда се може очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити — поручио је Дачић.

С обзиром на коментаре из Приштине да повлачење признавања Гренаде, као и Комонвелта Доминика, који је то учинио у петак, нису тачне информације, шеф дипломатије, за «Новости», каже:

Ако Косово стварно мисли да лажем, нека погледа ко ће гласати за њих.

Када две стране постигну договор, влада Гренаде ће чврсто подржати став око кога се сагласе — стоји у тој ноти.

Упркос притисцима са Запада, намера Београда остаје да број признавања тзв. Косова падне испод сто до краја године, и после потеза Гренаде, тај циљ није недостижан.

После девет поништених одлука за годину дана, Косово тренутно признају 102 земље.

Први је ногу повукао Суринам, крајем октобра 2017. године, а првобитне позиције затим су кориговали и Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја, Либерија, Лесото, Комонвелт Доминика и, у недељу, Гренада.

УВАЖАВАЊЕ И САРАДЊА

Шеф дипломатије Гренаде Петер Дејвид рекао је да је сарадња са Србијом заснована на дубоком међусобном уважавању суверенитета и немешања у унутрашње ствари, као и да његова земља са Србијом има добру сарадњу, посебно у области образовања, с обзиром на то да се студенти из Гренаде школују у Србији.

Два министра су потписала и споразум који предвиђа формирање заједничке комисије за сарадњу у области образовања, здравства, пољопривреде и станоградње.

Иначе, у ноти коју је влада Гренаде упутила Србији, наведено је да је донела одлуку да преиспита свој став о статусу Косова, «после опширног истраживања и разматрања».

Наводи се и да сматра како је од највеће важности подршка решењу будућег статуса Косова, до кога ће се доћи путем дијалога између Београда и Приштине.

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

http://www.novosti.rs

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »