Вулин: Борба Србије да сачува истину

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да се Србија последње четири године трудила да сачува истину о томе да Први светски рат није ни изазвала, ни тражила, него да је у њему учествовала како би опстала.

Александар Вулин (фото: Лола Ђорђевић)

Он је на отварању Међународне научне конференције «Историјско-компаративна анализа операција на Солунском фронту 1916-1918», организоване у Дому Гарде у Топчидеру, поручио да је Србија поносна на своје претке и савезнике, али и решена да не допусти да се изједначе сви погинули у Великом рату.

«Није свака жртва иста, није припадник 42. вражије сатније, који је погинуо на Мачковом камену и на Гучеву, исти као онај ко се на Гучеву и на Мачковом камену родио и тамо оставио своју главу, јер није разумео да је могуће живети и умрети било где осим ту где се родио», рекао је Вулин.

Он је истакао да 100 година није довољно времена да се заборави ко је из ког разлога у рат ушао и ко је и зашто своје кости оставио по бројним ратиштима Великог рата, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Према његовим речима, Србија је посљедње четири године провела борећи се да не дозволи да се «у измаглици» измешају они који су своје земље бранили с онима који су желели да поделе туђу земљу.

«Проучаваћете како су генерали и војводе мислили, како су се војници понашали, како су употребљавана средства, како је коришћена географија, какво је било командовање. Проучаваћете и политичке грешке и заблуде и видећете колико се све непобитно и суштински променило», рекао је Вулин.

Он је подсјетио учеснике скупа на новија ратна дешавања и чињеницу да је српска војска током НАТО агресије имала стратегију «Четири М» — мобилност, маневар, маскирање и морал.

Вулин је истакао да се од времена Првог светског рата све много променило, осим морала српског војника, оценивши да је то једна ствар која представља суштину свих успјеха и побједа српске војске.

«Српски војник, убеђен у оно за шта ратује, спреман на жртву, побеђивао је бројније и технички супериорније, не зато што је рад да погине, већ зато што испред себе није видео никакву другу могућност, него да својом храброшћу пробије брда и непобедиве заклоне да би дошао кући», рекао је Вулин.

Пожељевши успех у раду учесницима конференције, Вулин је нагласио да се не сме заборавити да реч морал и данас дефинише српског војника и да се у томе проналази суштина и разлог постојања српске војске.

«Србија је поносна на своје савезнике и битке које смо заједно изборили. Мало је земаља које могу као Србија да се похвале тако великим пријатељима и тако великим непријатељима и који као Србија знају вредност мира, зато што су учествовали у толико ратова», рекао је Вулин.

Он је напоменуо и да је мало народа који попут српског народа цене пријатеље који су са њима гинули, али који изнад свега цене слободу.

Учеснике конференције поздравио је и амбасадор Француске Фредерик Мондолони и нагласио да је његова земља, попут других земаља-победница у Великом рату, низом манифестација обилежила 100 година од тог догађаја, а да је пробој Солунског фронта један од догађаја које Француска обележава пред Дан примирја.

«Када је пробијен Солунски фронт, 15. септембра, дошло је до повлачења централних сила, што је убрзало губитке и повлачење Њемачке. Тиме је доказано да то није био споредни, већ централни фронт који је дао значајан допринос крају Првог свјетског рата», рекао је Мондолони.

Након свечаног отварања међународне конференције, министар одбране Србије отворио је у холу Дома Гарде и Топчидеру изложбу «Историјско-компаративна анализа операција на Солунском фронту 1916-1918», на којој је приказан и дио наоружања из Првог свјетског рата, коришћен на Солунском фронту.

Дводневна конференцији одржава се у част обиљежавања 100 година од завршетка Великог рата, а осим српских стручњака, окупила је и представнике Грчке, Русије, Велике Британије и Француске.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »